Coronavirus. China anunță că numărul deceselor s-a redus. Iranul a raportat 12 morți, dar un parlamentar susține că virusul a ucis, numai într-un singur oraș, zeci de oameni


Coronavirus. China anunță că numărul deceselor s-a redus. Iranul a raportat 12 morți, dar un parlamentar susține că virusul a ucis, numai într-un singur oraș, zeci de oameni

China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

Comisia naţională de sănătate a raportat, de asemenea, 508 de noi cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus, toate, cu excepţia a nouă cazuri fiind depistate în provincia centrală Hubei, unde epidemia a început în decembrie. Bilanţul la nivel naţional privind noi cazuri de infectare anunţat luni indica 409 cazuri.

Oficial, în Iran, douăsprezece persoane au murit, iar 61 au fost infectate cu noul coronavirus, relatează Reuters citând Ministerul Sănătăţii de la Teheran.

Chiar și așa, este în continuare cea mai ridicată rată a mortalității în rândul țărilor afectate de coronavirus.

Însă, Ahmad Amirabadi Farahani, parlamentar reprezentant al oraşului Qom, spune că 50 de persoane au murit în Qom, iar 250 se află în carantină.

Farahani a acuzat Guvernul că a anunţat cu întârziere epidemia şi a declarat că oraşul nu beneficiază de echipament adecvat pentru a face faţă crizei, relatează agenţia ILNA, citată de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianush Jahanpur, a negat cifra avansată, de 50 de morţi, spunând că aceasta este o ″minciună″⁣.

″(Farahani) nu are dreptul să exprime păreri pe această temă şi nu are acces la informaţii″⁣, a declarat Jahanpur, citat de IRNA.

Viceministrul iranian al Sănătăţii, Iraj Harirchi, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă transmisă de televiziunea naţională că în cazul în care numărul persoanelor decedate în Qom este chiar şi de un sfert din 50 îşi va da demisia.

Disputa pe tema cifrelor a alimentat, însă, criticile la adresa modului în care Guvernul a gestionat epidemia de coronavirus din Iran, acuzaţii venite atât din partea oficialilor cât şi a internauţilor iranieni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.