Coronavirus. Un medic român explică de ce unii bolnavi se prăbușesc din senin pe stradă. COVID-19 „poate suferi în continuare mutații, are fixare extrapulmonară, există cazuri cu reinfectare și toxicitate cardiacă”


Coronavirus. Un medic român explică de ce unii bolnavi se prăbușesc din senin pe stradă. COVID-19 „poate suferi în continuare mutații, are fixare extrapulmonară, există cazuri cu reinfectare și toxicitate cardiacă”

Conf. dr. Elena Copaciu, medic primar A.T.I, spune că nu sunt motive de panică în ceea ce privește coronavirsului și dinamica acestuia, dar că există totuși serioase motive de îngrijorare. Este un virus nou care a suferit mutații și nu este exclus să sufere în continuare, se răspândește relativ ușor și prin purtători asimptomatici, apoi nu este sigur deloc că, odată vindecat, ai căpătat imunitate la el, spune medicul.

„Este un virus care a făcut recent mai multe mutații și a devenit transmisibil de la animal la om, e din familia SARS (care a dat forme pulmonare extrem de severe), are si receptori de fixare extrapulmonară, se transmite extrem de ușor și prin purtători asimptomatici (ceea ce nu s-a știut la debut)! Prin mecanismul de acțiune scade direct capacitatea de apărare a gazdei și prin receptorii aceia extrapulmonari se explică și cazurile de moarte subită (posibil oamenii aceia care se prăbușeau ca din senin pe stradă în China)! Alerta autorităților chineze și a a celor din alte state nu este fără motiv, dar nici nu justifică panica unora de parcă ar fi ciuma bubonică!”, opinează Elena Copaciu.

EC: „N-aș compara totuși cu gripa sezonieră, care e altă afecțiune virală care nu trebuie ignorată. Este un virus despre care știm doar ce s-a acumulat din analiza celor peste 77000 cazuri declarate oficial în China, dar care are purtători asimptomatici( fapt neobișnuit) cu potențial de a contamina/infecta un număr greu de anticipat de oameni, poate suferi în continuare mutații, are fixare extrapulmonară, există cazuri cu reinfectare și toxicitate cardiacă deosebită la unele cazuri, există deja victime inclusiv dintre cadrele medicale implicate în îngrijiri, nu există antivirale și nici vaccin. Sunt destule motive de îngrijorare!”

Cât de mult ucide?

EC: „Sunt multe discuții legate de veridicitatea acestor date (mortalitate de aprox 3%). Gripa sezonieră are mortalitate sub 1%; nu mă refer la tulpini precum AH1N1 sau subtipurile lor (e altă discuție). Nu cred că datele actuale despre CoVid 19 pot fi luate ca analiză de bază. Zilnic apar elemente noi care să definească boala și epidemia. Din cauza receptorilor de care făceam referire mai sus este posibil să existe și reacție diferită a organismului în funcție de rasă! În Iran de ex, mortalitatea la cazurile de terapie intensivă pare deja mai mare decât în China! Așa s-ar explica parțial și lipsa tropismului pentru copii (care au o densitate mai redusă de astfel de receptori). It's a working progress! Nu avem altceva de făcut decât să respectăm strict recomandările autorităților, deja aplicate în alte țări!”

Medicul a remarcat că există o oarecare scăpare, chiar la nivel mondial, în ceea ce privește popularizarea metodelor de prevenție la copii mici, recomandând în acest sens concluziile jurnalului medical jamanetwork.net (unde pasionații de subiect pot găsi studii științifice la zi). Jama scrie că, întrucât bebelușii sau copilașii de un an și puțin nu pot purta măști, se recomandă purtarea acestora de către adulții care intră în contact cu ei. De asemenea, persoanele adulte trebuie să se spele foarte bine pe mâini și să sterilizeze frecvent jucăriile și vesela micuților.

CITEȘTE ȘI: Coronavirus. Virusații care nu se îmbolnăvesc, dar răspândesc boala arată cât de greu de oprit va fi epidemia. Studiu de caz

Coronavirusul intră nestingherit în România autorităților nepăsătoare! Minciunile sfruntate ale lui Arafat și Streinu Cercel. „Demisia”, le strigă un român abia venit din Italia

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.