Coronavirusul chinezesc este contagios înainte de apariția simptomelor. Fiecare bolnav infectează alte două-trei persoane. Premierul Li Keqiang a ajuns la Wuhan, epicentrul epidemiei


Coronavirusul chinezesc este contagios înainte de apariția simptomelor. Fiecare bolnav infectează alte două-trei persoane. Premierul Li Keqiang a ajuns la Wuhan, epicentrul epidemiei

Coronavirusul din Wuhan este contagios înainte de apariţia primelor simptomelor, situație care sporește dramatic riscurile de răspândire, în condiţiile în care perioada de incubaţie este de 14 zile, au precizat autoritățile din China.

La rândul lor,  cercetătorii britanici de la Imperial College London au ajuns la concluzia că fiecare pacient confirmat cu coronavirus infectează două - trei persoane, opinând că transmisia trebuie oprită cu 60%, ceea ce implică măsuri de control care să blocheze focarul.

„Ţara se confruntă cu o situaţie gravă!”, a spus limpede preşedintele Xi Jinping la o reuniune de urgenţă a guvernului. Liderul chinez a subliniat că virusul se răspândeşte cu viteză şi a dispus noi măsuri.

Începând de sâmbătă-noapte, în Wuhan a fost interzisă circulaţia automobilelor personale, iar restaurantele şi alte locuri publice au fost închise. Străzile orașului sunt pustii. Imaginea este dezolantă și înspăimântătoare ca după un atac nuclear care a ras toată suflarea. Departe de epicentrul epidemiei rar vezi pe cineva fără mască. Dar chiar și acestea nu sunt de cine știe ce ajutor pentru că nu pot opri particulele virale să intre în nas ori în gură, care pot trece prin mască sau pe lângă mască. Ce face însă masca este să împiedice atingerea nasului şi gurii, una dintre cele mai comune metode de transmitere a virusului.

Spitalele din Wuhan sunt de zile bune depăşite de situaţie, iar pacienţi cu febră sunt trimsi acasă după zile de aşteptare, primăria dă zor să construiască două spitale noi, cu câte o mie de paturi fiecare. Pe şantiere se munceşte fără pauză.

Unii experți consideră însă că virusul actual nu este la fel de periculos ca Sindromul respirator sever acut (SARS) din 2002-2003 care a ucis aproape 800 de persoane sau Sindromul respirator din Orientul Mijlociu, care a ucis mai mult de 700 de persoane din 2012.

Virusul a ucis 80 de persoane și a contaminat aproape 3000

Premierul chinez Li Keqiang s-a deplasat luni în oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, care a contaminat deja peste 2.700 de persoane din întreaga ţară, a anunţat guvernul de la Beijing, citat de Agerpres.

Li Keqiang se află în capitala Hubei (centru) pentru a ''cerceta şi ghida'' eforturile autorităţilor de a combate virusul, dar de asemenea pentru a se ''întâlni cu pacienţii şi personalul medical din linia frontului'' epidemiei, a precizat guvernul.

Aceasta este prima vizită a unui înalt responsabil chinez în oraş de la declanşarea epidemiei provocate de un nou coronavirus, care a ucis 80 de persoane şi a contaminat cel puţin 2.744 de persoane în China din decembrie.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat de asemenea că se deplasează în China pentru a discuta cu autorităţile modalităţile de a combate epidemia de coronavirus.

"Sunt în drum spre Beijing pentru a mă întâlni cu guvernul şi cu specialişti din domeniul sănătăţii cu privire la măsurile pentru combaterea epidemiei de coronavirus'', a scris pe Twitter Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală din China a atins 2.744 de cazuri confirmate în toată ţara după descoperirea a 769 de noi cazuri, a anunţat luni guvernul central, relatează AFP.

Thailanda și Hong Kong au raportat fiecare opt cazuri de infecție; Statele Unite și Macau au câte cinci; Taiwan, Australia, Singapore și Malaezia au raportat fiecare patru; Franța și Japonia câte trei; Vietnam și Coreea de Sud câte doi pacienți iar Canada și Nepal câte unul.

Cu toate acestea, nu a fost confirmat niciun deces nou în afara provinciei Hubei, epicentrul epidemiei. În provincia chineză au fost înregistrate 24 de noi cazuri, fiind înregistrate 80 de decese în întreaga ţară.

Autorităţile de la Beijing au a decis luni să prelungească vacanţa de Anul Nou chinezesc cu 3 zile până la 2 februarie, ca parte a măsurilor de combatere a epidemiei de pneumonie virală.

"Această măsură este luată pentru a reduce reuniunile şi a bloca răspândirea epidemiei", a declarat guvernul chinez într-un comunicat. Chinezii urmau iniţial să revină la lucru vineri 31 ianuarie, după şapte zile de sărbătoare în cursul cărora au loc sute de milioane de călătorii în toată ţara

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.