Coronavirusul și propaganda ruso-iraniană: intoxicarea mentalului naivilor


  • ACP
  • Feb 15, 2020 20:36
  • 3780
Coronavirusul și propaganda ruso-iraniană: intoxicarea mentalului naivilor

Epidemia pornită în China a dat posibilitatea propagandei ruse să își arate creativitatea limitată - vinovată pentru crearea și răspândirea virusului nu poate fi decât America! Povestea rusă e simplă - invidioasă pe avansul tehnologic și bunăstarea Chinei, dar și speriată de forța ei militară, țara condusă de Trump a atacat-o folosind arma biologică. Apărută pe postul de televiziune Pervai Canal (Canalul 1) tema vinovăției Americii pentru apariția și răspândirea virusului a venit natural, după ce, la postul de Radio Govorit Moscova, cu câteva zile înainte, în ianuarie, fusese lansată și teoria că vremea nefiresc de caldă din Rusia se datorează manipulării climei tot de către militarii americani, care au folosit "armă climatică" împotriva țării conduse de Putin. (citiți AICI mai multe detalii)

Un efort mai mare de aburire a publicului mai naiv pare să fi fost preluat în propagandă iraniană însă, care aduce altă explicație la epidemia cu coronavirusul. Publicația Tehran Times, despre care ayatollahul Seyyed Mohammad Hosseini Beheshti (a doua persoană în statul iranian după Revoluția islamică din 1979) spunea că reprezintă vocea Revoluției islamice și a celor oprimați din întreaga lume, a fost canalul media folosit pentru prezentarea noii fantezii propagandistice. Iar povestea arată în parte astfel, pe scurt: sioniștii infiltrați în administrația Trump au înțeles că America poate fi oprită de China privind începerea unui război cu Iranul, așadar au găsit o modalitate să țină departe China pentru o perioadă.

Crearea și răspândirea virusului reprezintă de fapt un atac în două părți asupra Chinei, dat de sioniști - în prima parte un profesor evreu din America, de la Universitatea Harvard, face un act de trădare și îi ajută pe chinezi să își construiască un centru de cercetare și dezvoltare pentru arme biologice în Wuhan, unde apare virusul, apoi, în partea a doua a planului, poate fără știrea profesorului trădător, sioniștii eliberează virusul în piețe și spitale (41% dintre pacienți au luat virusul din spitale). Sioniștii amintiți sunt de două feluri pentru propaganda iraniană - sioniștii evrei și sioniștii creștini, cum e numit Mike Pompeo. Cititorii publicației Tehran Times sunt liniștiți, totuși, cu afirmația că Rusia nu e vulnerabilă precum China, fiind cea mai avansată în gravitobiologie și altele, așadar poate neutraliza orice atac asemănător celui pornit asupra Chinei. Iar Rusia nu poate fi aliată decât cu Iranul în cazul unui război.

Articolul în care apare narațiunea propagandei iraniene, numit "O perspectivă a contrainformațiilor asupra virusului din Wuhan - o operațiune acoperită, de război biologic, a sioniștilor?" este făcut sub forma unui interviu luat lui Robert David Steele, care se recomandă fost ofițer din armata americană și spion CIA. (citiți AICI mai multe detalii)

Cum era păcat să nu fie mai larg răspândită fantezia de mai sus, deși partea cu sioniștii e mai puțin importantă pentru Moscova, ea a fost publicată pe 13 februarie, a doua zi după ce a apărut în "Tehran Times", și de "Russian Internațional Affairs Council", un think tank înființat prin decret prezidențial, fondatori fiind Academia Rusă de Științe, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Ministerul Educației și Științei și agenția de știri Interfax. (citiți AICI mai multe detalii) 

Înșiruirea ridicolă de prostii este rostogolită de o importantă publicație oficială din Iran și de o organizație academică și diplomatică rusă, fără rușine, ceea ce lămurește clar încă o dată cât de mult pot fi luate în seamă canalele oficiale ale celor două țări. Singura întrebare care îmi vine în minte este când va prelua și propaganda rusă de la noi o aiureală comparabilă cu care să își păcălească publicul dispus să creadă orice vine pe canalele ei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.