Cotropitorii. Cum au umplut românii de rahat una din cele mai frumoase plaje din Bulgaria

„Pădurea din apropierea plajei satului Krapeţ, de la Marea Neagră, este transformată în toaletă: între copaci este plină cu fecale umane iar tufişurile sunt împodobite cu hârtie igienică folosită”, scrie cotidianul bulgar „Trud” într-un reportaj despre felul în care aleg turiștii români să se comporte pe una dintre cele mai frumoase plaje salbatice ale ţării vecine.

Articolul din „Trud” este preluat de siteul www.info-sud-est.ro care scrie că sute de corturi şi rulote se află în această vară la Krapeţ, cu turişti din Bulgaria şi România. Krapeţ este o mică localitate, cu mai puţin de 300 de locuitori, în imediata apropiere a satului de frontieră Vama Veche de unde românii,  speriaţi de preţurile enorme, au ales să treacă graniţa pentru mai multă relaxare în natură.

Localnicii din Krapeţ s-au plâns municipalităţii din Şabla (oraşul cu aproximativ 3.000 de locuitori, de care ţin administrativ) că „turiştii români vin pe plajă cu câte două rulote, din care una o închiriază”. La negru ca în România. În plus, cotidianul „Trud” mai relatează că turiştii români practică pe plaja din Krapeţ şi obiceiuri aduse din Vama Veche: vânzare ilegală de alcool. „Metoda este destul de cunoscută: o masă pe plajă, nesupravegheată la prima vedere, plină cu căni de plastic în care se află votcă, gin, rachiu, vin sau bere. Însetatul vine, bea, şi lasă o sumă de bani pe masă. „Comerciantul” merge imediat şi colectează profitul, neputând fi acuzat în faţa poliţiei de ceva în afara legii”.

Igiena personală a turiştilor români şi bulgari de la Krapeţ – mai scrie „Trud”- se face doar în apa mării. Primarul oraşului Şabla, Marian Jecev, acuză că municipalitatea a stabilit un loc special pentru corturi şi rulote pe această plajă, unde se plăteşte o taxă modică pentru consumul de energie electrică şi apă. Niciun turist român nu a închiriat însă în acest spaţiu, nedorind să plătească ceva.

Mai multe detalii AICI