Cotropitorii. Cum au umplut românii de rahat una din cele mai frumoase plaje din Bulgaria


Cotropitorii. Cum au umplut românii de rahat una din cele mai frumoase plaje din Bulgaria

„Pădurea din apropierea plajei satului Krapeţ, de la Marea Neagră, este transformată în toaletă: între copaci este plină cu fecale umane iar tufişurile sunt împodobite cu hârtie igienică folosită”, scrie cotidianul bulgar „Trud” într-un reportaj despre felul în care aleg turiștii români să se comporte pe una dintre cele mai frumoase plaje salbatice ale ţării vecine.

Articolul din „Trud” este preluat de siteul www.info-sud-est.ro care scrie că sute de corturi şi rulote se află în această vară la Krapeţ, cu turişti din Bulgaria şi România. Krapeţ este o mică localitate, cu mai puţin de 300 de locuitori, în imediata apropiere a satului de frontieră Vama Veche de unde românii,  speriaţi de preţurile enorme, au ales să treacă graniţa pentru mai multă relaxare în natură.

Localnicii din Krapeţ s-au plâns municipalităţii din Şabla (oraşul cu aproximativ 3.000 de locuitori, de care ţin administrativ) că „turiştii români vin pe plajă cu câte două rulote, din care una o închiriază”. La negru ca în România. În plus, cotidianul „Trud” mai relatează că turiştii români practică pe plaja din Krapeţ şi obiceiuri aduse din Vama Veche: vânzare ilegală de alcool. „Metoda este destul de cunoscută: o masă pe plajă, nesupravegheată la prima vedere, plină cu căni de plastic în care se află votcă, gin, rachiu, vin sau bere. Însetatul vine, bea, şi lasă o sumă de bani pe masă. „Comerciantul” merge imediat şi colectează profitul, neputând fi acuzat în faţa poliţiei de ceva în afara legii”.

Igiena personală a turiştilor români şi bulgari de la Krapeţ – mai scrie „Trud”- se face doar în apa mării. Primarul oraşului Şabla, Marian Jecev, acuză că municipalitatea a stabilit un loc special pentru corturi şi rulote pe această plajă, unde se plăteşte o taxă modică pentru consumul de energie electrică şi apă. Niciun turist român nu a închiriat însă în acest spaţiu, nedorind să plătească ceva.

Mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.