COVID-19, fake news și demență în Turcia: Erdogan pozează în profet în timp ce 24 de turci au fost ARESTAȚI pentru că au susținut, pe rețelele de socializare, că pandemia s-a răspândit în întreaga țară!


  • ACP
  • Mar 18, 2020 21:27
  • 3027
COVID-19, fake news și demență în Turcia: Erdogan pozează în profet în timp ce 24 de turci au fost ARESTAȚI pentru că au susținut, pe rețelele de socializare, că pandemia s-a răspândit în întreaga țară!

Despre situația din Turcia am scris într-un articol precedent, în momentul în care dezastrul pandemiei era în plină desfășurare în Iran și început în forță în Italia, iar înalții oficiali subordonați lui Erdogan pretindeau că nu au nici un pacient cu coronavirus în spitalele turcești.

Evident, era o minciună imensă din partea turcilor, motivată de spaimele și obsesiile sultanului de la Ankara. În final, oficialii turci au recunoscut prezența coronavirusului și în țara lor, dar au ascuns și continuă să ascundă dimensiunea reală a problemei, prezentând date care sunt, evident, foarte departe de realitate. De exemplu, miercuri, turcii au raportat doar 98 de pacienți cu coronavirus și un singur deces, un bătrân de 89 de ani. Propaganda a început să își tureze motoarele și primul canal de televiziune de stat din Turcia, TRT, a raportat ieri publicului că țara este mai bine pregătită să facă față pandemiei decât țările europene, Statele Unite și China.

Spre a-și argumenta aprecierile, cei de la TRT au afirmat că în Turcia sunt mai multe locuri în secțiile de reanimare – 46 paturi la 100.000 de locuitori – decât în Statele Unite unde sunt 34.7 la 100.000 și Germania, unde sunt 29,2 la 100.000. În Coreea de Sud, țara care a controlat cel mai bine pandemia momentului, sunt doar 10,6 paturi în secțiile de reanimare, la 100.000 de locuitori, ceea ce ar fi un dezavantaj imens față de situația din Turcia, în viziunea propagandei coordonate de la Ankara, în timp ce Japonia, altă țară care are rezultate bune în lupta împotriva pandemiei, stă și mai rău, cu 9,7 paturi.

Problema e că Turcia are doar 1,8 medici la mia de locuitori, în timp ce Italia are 4 și Germania are 4,3, iar Austria are 5,2 la mia de locuitori. Pe lângă asta, în Turcia sunt doar 5 centre de testare pentru Covid-19, supraaglomerate acum, iar cu câteva zile în urmă exista doar un singur centru, în Ankara, după cum a declarat expertul în boli infecțioase Gaye Usluer, de la Universitatea Eskişehir Osmangazi – mai multe detalii AICI.

Oficialii Ministerului Sănătății din Turcia afirmă, în schimb, că deține 25 de laboratoare de testare în țară. Pretenția propagandei Ankarei, că ar exista un kit de testare pentru Covid-19 conceput și produs în Turcia, care ar fi și cel mai bun din lume, a fost demontată de Ergin Kocyildirim, specialist în chirurgie cardiotoracică la Universitatea de Medicină din Pittsburg – mai multe detalii AICI

Dar cea mai aiuritoare explicație oficială pentru <succesul> extraordinar al Turciei în lupta împotriva Covid-19 este, conform publicației Daily Sabah, lansarea unui plan de luptă împotriva pandemiei, la ordinul lui Erdogan, cu 8 luni înainte de începerea acesteia, în aprilie 2019! Președintele Turciei nu poate fi decât un mare vizionar, care poate anticipa marile probleme ale omenirii, așa cum o face și rotofeiul care conduce Coreea de Nord – mai multe detalii AICI.

Dacă jurnaliștilor turci care îndrăzneau să nu se supună total regimului de la Ankara li s-a închis de multă vreme gura cu forța, acum și simplii cetățeni sunt vânați pentru emiterea unor opinii diferite de narațiunea propagandei de stat. Până acum au fost identificați 137 de suspecți că ar fi comentat pe rețelele de socializare în dezacord cu cele prezentate de guvernul Turciei, iar 24 dintre aceștia au fost deja arestați. Suspectii ar fi afirmat, conform Ministerului de Interne din Turcia, că guvernul a luat măsuri insuficiente și coronavirusul este deja larg răspândit în țară – mai multe detalii AICI –, iar autoritățile au reacționat împotriva lor ca în orice dictatură.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.