Cristian Băcanu prezintă implicațiile unei victorii a Laurei Coduța Kovesi la CEDO: CCR trebuie profesionalizată, iar politicul responsabilizat! EXCLUSIV INTERVIU


Cristian Băcanu prezintă implicațiile unei victorii a Laurei Coduța Kovesi la CEDO: CCR trebuie profesionalizată, iar politicul responsabilizat! EXCLUSIV INTERVIU

Laura Codruța Kovesi a început să dea noi motive de neliniște corupților din actuala coaliție de guvernare, PSD-ALDE. Concret, aceasta a atacat la CEDO decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. 

CITIȚI MAI MULTE AICI: Kovesi pune PSD-ul pe jar: a atacat la CEDO decizia de revocare din funcția de șef al DNA

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu președintele Comisiei Juridice din cadrul PNL București, Cristian Băcanu. Concret, liberalul a precizat că decizia CEDO, în caz că este admisă cererea Laurei Codruța Kovesi, poate fi tranșată chiar și în mai mult de 5 ani. Mai mult, avocatul a reiterat faptul că CCR a luat decizia privind-o pe Kovesi într-un mod eronat întrucât a tratat persoana în cauză și nu fondul juridic al problemei, iar un eventual câștig de cauză al fostului procuror-șef al DNA ar fi mai mult simbolic și ar transmite și un mesaj politic, cel că politicienii trebuie să se responsabilizeze, iar CCR trebuie profesionalizată. 

Reporter Podul.ro: Ce urmează din punct de vedere juridic? Cât putem aștepta pentru un răspuns din partea celor de la CEDO?

Cristian Băcanu: Din punct de vedere juridic, dosarele durează destul de mult la CEDO, uneori și mai mult de 5 ani. Prin urmare, în situația în care CEDO va considera cererea admisibilă, va fi probabil o bătălie pe termen destul de lung.

Reporter Podul.ro: Ce ar însemna pentru justiția din România o victorie a Laurei Codruța Kovesi la CEDO?

Cristian Băcanu: Ar fi o situație fără precedent. Ca să fiu cinstit, nu am mai identificat în practica de până acum a CCR o decizie care să se refere la persoane și nu la instituții sau legi. Eu am spus de mai multe ori și repet: CCR a judecat în această speță ca o instanța de drept comun, mai exact ca o instanța de contencios admisinistrativ, ceea ce este inadmisibil. Aici nu există niciun conflict, iar ceea ce s-a găsit a fost o "invenție juridică" și asta o spun cu politețe. S-a ajuns prin urmare la o situație anormală, în care o persoană a fost supusă unei proceduri judiciare de facto, fără a fi citată și fără a avea posibilitatea de a se apăra. Așa ceva nu este normal.

Pe de altă parte, dacă era un proces de drept comun, după un succes la CEDO, există calea de atac a revizuirii. Aici, la CCR nu avem așa ceva. Prin urmare, efectul ar fi mai curând unul simbolic și, ar putea conduce la acordarea unor daune. Un eventual câștig ar avea și o conotație politică, desigur.

Reporter Podul.ro: Care ar fi conotația politică a unui eventual câștig?

Cristian Băcanu: Aceasta ar fi că politicul trebuie să se responsabilizeze, PSD și ALDE având în acest moment o atitudine iresponsabilă, și că trebuie profesionalizată CCR, iar asta este o decizie politică.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.