Cristian Rizea a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare, dar e de negăsit. Există posibilitatea punerii în urmărire internațională


Cristian Rizea a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare, dar e de negăsit. Există posibilitatea punerii în urmărire internațională

ÎCCJ a decis condamnarea definitivă a fostului deputat Cristian Rizea la 4 ani și 8 luni de închisoare. Fostul deputat nu a fost prezent la ultimele două termene, fiind plecat din țară. Polițiștii îl vor căuta la locuință, iar dacă nu va fi găsit, îl vor da în urmărire internațională.

DNA a cerut, la ultimul termen din dosarul în care fostul deputat Cristian Rizea este judecat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor 7 ani de închisoare pentru acesta. In primă instanță a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de inchisoare, insa atat el cat si procurorii au facut apel, informează stiripesurse.ro

Fostul deputat nu s-a prezentat la ultimele doua termene din proces, iar avocatul său a anunţat că este plecat în străinătate şi nu mai vrea să fie audiat de judecătorii români.

Cristian Rizea a fost trimis in judecata de DNA pe 22 martie 2016.

"In perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități.

Potrivit înțelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorități, astfel încât o persoană din familia lui Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv ca omul de afaceri să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.

În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", spuneau procurorii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.