CSM, scut în jurul SS pentru a oferi muniție anti-justiție mafiei PSD din Parlament. Ana Birchall și Stelian Ion aruncă cu săgeți către gașca Savonea: "SIIJ este o Cooperativă Nufărul de albire a magistraților certați cu legea sau corupți!"

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat, joi, aviz negativ pe proiectul de lege inițiat de fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, și de USR privind desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie. De subliniat este că avizul are rol consultativ. Potrivit unor surse judiciare consultate de Ziare.com, votul a fost extrem de strâns: 10 membri CSM au votat pentru aviz negativ, 8 pentru aviz favorabil și 1 vot a fost nul. Au apărut controverse privind votul procurorului general Gabriela Scutea, presa relatând că și-a anulat votul, în timp ce jurnalista Ioana Ene Dogioiu a negat această informație. 

"Inteleg ca detesti un om, inteleg ca vrei sa demonstrezi una alta, dar mi se pare anormal ca un jurnalist sa nu intrebe persoana careia ii atribuie un vot. Eu am intrebat-o pe dna Scutea daca si-a anulat votul din CSM in privinta SIIJ: "Nu. In calitate de procuror general, imi voi asuma situatiile in care votul va fi nul. Astazi nu este cazul. Raman constanta referitor la desfiintarea SIIJ si azi a fost o ocazie in care a rezultat ca aducem contributii tehnice consistente", a scris Dogioiu pe Facebook. 


Astfel, au votat pentru păstrarea SIIJ judecătoarele din tabăra Savonea, adică Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Mariana Ghena, Lia Savonea, Simona Marcu, Nicoleta Țânț și Alina Corbu, precum și așa zișii reprezentanți ai societății civile, Victor Alistar și Romeu Chelariu. Lor li s-a adaugat procurorul militar Codruț Olaru. Pentru desființarea SS au votat judecătorii Bogdan Mateescu, Andrea Chis, Mihai Bălan, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, precum și procurorii Cristian Ban, Florin Deac, Nicolae Solomon, Tatiana Toader, dar și procurorul general Gabriela Scutea, conform precizărilor jurnalistei Ioana Ene Dogioiu. 

CITIȚI ȘI: Birchall, în război total cu SS: "Am depus un proiect de lege pentru desființarea SIIJ!" Ce argumente invocă fosta ministră a Justiției

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că a votat pentru aviz favorabil în cazul proiectului pentru desființarea SS, chiar dacă prezintă anumite carențe din punct de vedere tehnic. 

Predoiu, pe Facebook: "Voi susține proiectul de desființare a SIIJ.” Declarație din Plenul CSM de astăzi. Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comportă observații (tehnice). Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda și data viitoare".

Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a criticat avizul negativ dat de CSM, reiterând statistica care discalifică complet SS, din 417 de dosare lucrate în 2019, 415 fiind clasate. Totodată, Birchall a atras atenția că "în forma actuală, SIIJ este o Cooperativă Nufărul de albire a magistraților certați cu legea sau corupți, inamicul curățirii magistraturii de personaje toxice care nu fac cinste statutului de magistrat".

Birchall, pe Facebook: "Este inexplicabil felul în care plenul CSM a înțeles astăzi să sfideze solicitarea majorității românilor, opinia cvasi unanimă a sistemului judiciar, recomandările tuturor organismelor internaționale, precum și reguli elementare de echitate și egalitate a cetățenilor în fața legii, votând împotriva desființării SIIJ. Toți cei care nu au votat pentru avizarea favorabilă practic au sustinut menținerea SIIJ. În forma actuală, SIIJ este o Cooperativă Nufărul de albire a magistraților certați cu legea sau corupți, inamicul curățirii magistraturii de personaje toxice care nu fac cinste statutului de magistrat. Raportul de activitate pe anul 2019 este grăitor: 417 dosare lucrate, din care 415 clasate! Mă întreb dacă în spatele acestui vot nu stau temerile unora din consiliu față de consecințele posibil penale ale unora din acțiunile lor...

P.S. Înteleg că au fost 3 buletine de vot. Votul care contează este cel dat pentru avizare pozitivă, cu sau fără observații! Restul sunt fente ieftine de imagine!".

Mai mult, deputatul USR Stelian Ion a amintit că SS a fost criticată de mii de magistrați români, dar și de forurile europene precum Comisia Europeană, respectiv GRECO și este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligați să desființăm instituția

Stelian Ion, pe Facebook: "CSM a avizat negativ astăzi propunerea noastră de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inventată de Liviu Dragnea. 10 din 19 membri ai CSM au apreciat că secția trebuie să fie menținută. Este un moment foarte trist pentru justiția noastră.

Înființarea SIIJ a fost criticată de mii de magistrați români - care au depus memorii și au protestat public -, de Comisia Europeană, de GRECO. Așa cum România a fost condamnată la CEDO pentru modalitatea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, tot așa este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligați la desființarea SIIJ. Se pare că instituțiile noaste nu pot acționa corect decât împinse de la spate.

Criticile venite de la unii membri CSM au vizat chestiuni de tehnică legislativă, deși Consiliul Legislativ, organism constituțional care dă avize sub aspectul normelor de tehnică legislativă, a fost favorabil.

De asemenea, au mai fost amintite unele chestiuni referitoare la dispozițiile tranzitorii care puteau fi lesne completate cu 1-2 amendamente, așa cum s-a procedat, spre exemplu, în cazul propunerii făcute de curând de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Pare o dublă măsură.

Am fost dezamăgit și de comentariul ministrului Justiției, care, la începutul ședinței, și-a exprimat în mod ironic speranța că USR a reușit să își asigure o majoritate în Parlament pentru votul pe acest proiect. De când e condiționată depunerea unui proiect de obținerea unui angajament din partea celorlalte partide?!? Poate ar fi de observat că noi nu am propus în proiectul nostru superimunitati pentru unii magistrați și competențe exorbitante în favoarea procurorului general pe toate dosarele în care sunt cercetați magistrații, așa cum a propus domnia sa la începutul anului în proiectul pe care ulterior l-a și retras rapid.

Mergem mai departe cu acest proiect, vom ține cont de toate comentariile și propunerile pertinente și vom solicita un vot în Parlament. Vom vedea atunci cine îi continuă opera lui Dragnea și cine nu.

Am făcut o promisiune și ne vom ține de ea: nu ne vom lăsa până nu vom desființa această secție pentru că ea a fost creată cu rea-credință de Liviu Dragnea&Co, a avut o activitate care a confirmat pe deplin avertismentele noastre, favorizându-i pe unii infractori și hărțuind pe nedrept magistrați, cum este cazul dnei procuror Kovesi, pentru că este un organism util doar pentru a face presiuni asupra magistraților.

Vom lupta pentru corectarea legilor justiției astfel încât justiția să fie independentă și eficientă, iar românii să se simtă protejați. De bine, de rău, justiția asta, așa imperfectă și beteagă cum e, slăbită și de atacurile din ultimii ani ale infractorilor, ne-a salvat de la dezastru și i-a pedepsit pe unii corupți care, altfel, ar fi dictat acum nestingheriţi peste România. Lucrurile sunt departe de a fi perfecte în justiție, iar cu astfel de instrumente precum SIIJ, cu actualul sistem de numire a procurorilor de rang înalt și de promovare a magistraților nici nu există prea curând șanse să se îndrepte".

CITIȚI ȘI: Se cere OUG pentru desființarea SS: Birchall și Stelian Ion pun tunurile pe instituția înființată de gașca anti-Justiție Tudorel, Iordache și Savonea

CITIȚI ȘI: Motivele pentru care Secția specială reprezintă o anomalie. Raportul GRECO va cere desființarea instituției care pune presiune pe magistrații incomozi pentru PSD

CITIȚI ȘI: Criticile aduse de Raportul GRECO privins SS

CITIȚI ȘI: Raport devastator al Comisiei Europene privind Secția Specială a Adinei Florea: Încalcă Tratatul UE

Deși s-ar putea spune că avizul CSM este doar consultativ, așadar nu ar reprezenta un impact major asupra proiectului de lege privind desființarea SIIJ, situația stă de fapt complet diferit, întrucât decizia Consiliului Superior al Magistraturii va fi folosită de majoritatea toxică din Parlament, în frunte cu personaje politice precum deputatul PSD Florin "Ciordache", ca pretext pentru a nu fi desființată instituția creată pentru a bloca lupta anticorupție din România.