Culisele moțiunii de cenzură. Negruțiu: Ciolacu le spune primarilor "Stați pe locurile voastre! Vrem să dăm jos Guvernul și să revenim noi la butoane, să împărțim noi banii de la buget"


Culisele moțiunii de cenzură. Negruțiu: Ciolacu le spune primarilor "Stați pe locurile voastre! Vrem să dăm jos Guvernul și să revenim noi la butoane, să împărțim noi banii de la buget"

Jurnalistul Florin Negruțiu a analizat joi la Digi 24 tema moțiunii de cenzură pe care a depus-o PSD pe perioada vacanței parlamentare. Pe lângă problemele ce țin de constituționalitate, Negruțiu a precizat că pe Marcel Ciolacu nu îl interesează neapărat finalul acțiunii sale, adică ca Guvernul să pice, ci avea nevoie de un instrument precum moțiunea de cenzură pentru a le demonstra celor din partid, în condițiile în care sâmbătă are loc Congresul PSD, că este un lider bătăios și merită să fie ales șef al formațiunii politice. 

Negruțiu: "Atunci când PSD vorbește de "pandemită" este ca și când ai vorbi de funie în casa spânzuratului. Să nu uităm că e un partid cu un întreg prezidiu transferat la Rahova, cu doi președinți de partid care au fost condamnați definitiv și au făcut închisoare pentru corupție. Este dreptul PSD să facă orice fel de declarație politică dorește. Această moțiune este de fapt o declarație politică în care liderii PSD acuză Guvernul PNL de toate lucrurile reale sau închipuite. Este în logica jocului politic.

Dar problema este următoarea. Mai sunt 11 zile până la sesiunea ordinară. Dacă voiau să facă lucrurile ca la carte, depuneau această moțiune la începutul sesiunii ordinare, pe 1 septembrie. Graba asta a PSD de a depune moțiune de cenzură în vacanța parlamentară are mai degrabă legătură cu jocul intern din PSD decât cu intenția de a dărâma Guvernul. Mă refer la Congresul PSD de sâmbăta aceasta. De aceea au depus moțiunea cu câteva zile înainte. Ciolacu are nevoie de un instrument politic care să îi confere în vața baronilor locali ai partidului statul acesta de lider care se bate, care e ofensiv, care duce partidul în alegeri de pe o poziție ofensivă. Pentru Ciolacu e important să înceapă această moțiune, nu e obligatoriu s-o și termine. Finalizarea acestei moțiuni de cenzură, dacă va fi împins votul în sesiunea ordinară, s-ar putea să fie neconstituțională. Sunt două probleme sesizare de Guvern, de PNL și de președintele Klaus Iohannis, prima că se depune moțiune în sesiunea extraordinară, dar consultând Constituția nu se precizează nicăieri că se depune și votează exclusiv într-o sesiune ordinară. Pracitc, Constituția nu interzice depunerea unei moțiuni în sesiunea extraordinară. În schimb, ceea ce poate fi neconstituțional este citirea și dezbaterea acestei moțiuni în sesiunea extraordinară și votarea ei în sesiunea ordinară. Dacă PSD împinge votul după 1 septembrie, toată această inițiativă nu are niciun efect, pentru că inevitabil va fi o operațiune neconstituțională".

Totodată, Negruțiu a subliniat că Ciolacu, prin moțiunea de cenzură, a încercat și încearcă să oprească valul de primari care pleacă dinspre PSD spre PNL, promițându-le acestora că pesediștii se vor întoarce în curând la guvernare și vor putea împărți între ei banii de la buget.

Negruțiu: "Ciolacu mai are o problemă. Îi pleacă primarii. Vreo 100 de primari deja s-au dus la PNL. Prin moțiunea aceasta de cenzură Ciolacu încearcă să le spună primarilor: "Stați pe locurile voastre! Vrem să dăm jos Guvernul și să revenim noi la butoane, să împărțim noi banii de la buget". Nu știu câți primari sunt conviși de operațiunea asta. Valul acesta de migrații dinspre PSD și PNL a început de mai mult timp și asta arată o stare de spirit în structurile locale ale partidului. Primarii sunt primii care simt din ce parte bate vântul, cum se schimbă puterea. Acum câțiva ani, sute de primari ai PNL au migrat la PSD. Atunci s-a dat și ordonanța traseismului de către Guvernul Ponta, care le-a permis să facă acest transfer legal. Au fost 45 de zile în care au putut să se mute legal de la un partid la altul, iar astfel au plecat de la PNL masiv pentru că la PSD erau resursele. Acum se întâmplă invers pentru că PNL și PSD au funcționat multă vreme în teritoriu pe principiul vaselor comunicante. Mare parte din cei care se duc acum de la PSD la PNL au fost peneliști racolați de PSD".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.