Cum a „depesedizat” PNL un important minister: s-a făcut frate cu acoliții lui Liviu Dragnea, Marcel Ciolacu, Felix Stroe și Rovana Plumb

La preluarea mandatului de premier, liderul PNL Ludovic Orban a câștigat simpatia și încrederea unei părți importante a populației sătule până peste cap de sistemul de relații promovat de guvernarea PSD-ALDE, promițând o depesedizare masivă și agresivă la nivelul ministerelor aglomerate cu rude și pile de partid. Orice eliberare din funcție a unui politruc sau apropiat PSD a fost primită cu urale și ploaie de likeuri pe Facebook. Timpul a trecut însă, alte probleme și preocupări au acaparat agenda publică, iar depesedizarea „până la capăt” cu „febră musculară” nu doar că nu s-a întâmplat, ba chiar liberalii par să se fi pesedizat ei înșisi, la vârful unor ministere importante.

Unul dintre acestea este, potrivit unor dezvăluiri din Adevărul, ministerul Fondurilor Europene condus de liberalul orădean Marcel Boloș, care a reuşit să se înconjoare, în nici două luni, de o întreagă echipă de oameni ai PSD, unii dintre ei conectați direct cu lideri social-democraţi.

Astfel, scrie Adevărul, Boloş a angajat în funcţii de consilieri personali doi oameni proveniți din nucleul dur al guvernărilor PSD de tristă amintire. Primul nume: Dan Dumitrescu, numit secretar de stat la Ministerul Sănătăţii pe vremea Guvernului condus de Mihai Tudose. Dan Dumitrescu e fiul lui Mircea Dumitrescu, fost administrator public al judeţului Teleorman şi apropiat al lui Liviu Dragnea. A rămas pe funcţie şi în perioada în care prim-ministru a fost Viorica Dăncilă. Dan Dumitrescu fusese demis de Ludovic Orban la începutul lunii noiembrie. Însă o lună mai târziu, deja figura în funcţia de consilier personal al lui Marcel Boloş. 

Şi Bodgan Mîndrescu a fost recuperat de guvernarea liberală, tot pe funcţia de consilier al ministrului Marcel Boloş. În aprilie 2017, Mîndrescu a fost numit de Guvernul Grindeanu director general al Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti. Promovarea sa politică s-a bazat pe sprijinul oferit de organizaţia PSD Buzău, filială condusă de Marcel Ciolacu, actualul preşedinte interimar al social-democraţilor. În februarie 2018, Mîndrescu a demisionat forţat de la şefia Companiei de Aeroporturi, ca urmare a neregulilor găsite de Corpul de Control al premierului: angajări fictive, deplasări de lux, prime ilegale. O lună mai târziu, Bogdan Mîndrescu a fost numit de Guvernul Dăncilă în Compania Naţională pentru Administrarea Porturilor Maritime, cu sprijinul baronului de Constanţa Felix Stroe. În noiembrie 2019, Marcel Boloş l-a angajat consilier, calitate în care şi-a şi depus declaraţie de avere la angajare, pe 29 noiembrie.

În echipa lui Boloş au mai fost cooptate alte două persoane care au avut legături strânse cu PSD. De exemplu, Mariana Cristea, secretarul general adjunct din Ministerul Fondurilor Europene. În trecut, Cristea a fost şefa Organizaţiei de Femei a PSD Buzău, apropiată de Marcel Ciolacu. În iunie 2019, Cristea a fost avansată de la coordonarea Direcţiei Generale Economice a MFE în cea de secretar general adjunct al ministerului.

De asemenea, Boloş a păstrat-o în echipa sa de conducere şi pe Loredana Hristodorescu, „om de încredere al Rovanei Plumb”, potrivit unor surse politice. Hristodorescu a lucrat cu Rovana Plumb mai întâi la Ministerul Mediului, în guvernarea USL, apoi la Ministerul Muncii şi, în final, la Ministerului Fondurilor Europene, fiind numită director general, mai dezvăluie Adevărul.

Articolul poate fi citit integral AICI

Marcel Boloş are 51 de ani, este din Oradea, iar înainte de a deveni directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (2017), a ocupat, aproape doi ani, funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în timpul guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş.

În perioada 2013-2015 a fost director general şi coordonatorul Autorităţii de Management Programul Operaţional Sectorial „Transport” şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii.

A fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în anii 2012 şi 2013.

În perioada 2005-2008, Boloş a fost directorul economic în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar al Consiliului Local Oradea.

Profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea, Boloş are un doctorat în contabilitate – “Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare” – obţinut la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice.

Şi-a început activitatea profesională didactică ca asistent universitar în domeniul „Finanţele întreprinderii” la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1999-2001).

A fost lector universitar doctor (2001-2008), conferenţiar universitar doctor (2008-2015) până la profesor universitar doctor (de la 1 octombrie 2015) la catedra de Finanţe Contabilitate din cadrul centrului universitar.

În 2014, Boloș a fost cercetat și găsit vinovat de Agenția Națională pentru Integritate pentru triplă incompatibilitate. Detalii AICI