Cum a fost luat în râs un deputat de un reprezentant al MAI în epoca Carmen Dan când a spus că sistemul trebuie să apere cetățeanul, nu să-l agreseze și abuzeze


Cum a fost luat în râs un deputat de un reprezentant al MAI în epoca Carmen Dan când a spus că sistemul trebuie să apere cetățeanul, nu să-l agreseze și abuzeze

Vicepreședintele Comisiei pentru apărare din Camera Deputaților, liberalul Ovidiu Raețchi, relatează un episod de-a dreptul scandalos privind felul în care gândește și acționează o mare parte din personalul Ministerului Afacerilor Interne. 

Astfel, Ovidiu Raețchi prezintă faptul că la două săptămâni după represiunea din 10 august, Carmen Dan a adus la Comisia de Apărare din Camera Deputaților un jandarm francez care avea misiunea de a legitima acțiunea violentă a Jandarmeriei Române de la protestul Diasporei. În momentul în care Ovidiu Raețchi a spus că sistemul trebuie să se orienteze către respectarea drepturilor cetățenilor și către protejarea lor, reprezentantul Ministerului de Interne, condus la acea vreme de Carmen Dan, a izbucnit în râs: "reprezentantul Ministerului nostru de Interne a început să râdă. Pe bune. Chiar a râs. Ideea i se părea foarte amuzantă. Si demnă de un dispreț care trebuia afișat ostentativ. Acel consilier al lui Carmen Dan, subsecretar de stat sau ce o fi fost credea sincer că ideea unei doctrine liberale în sistemul de ordine publică, cu cetățeanul în centru, e caraghioasă".

Totodată, deputatul atrage atenția că dorința PSD de a reforma MAI și Poliția Română după tragedia de la Caracal e doar praf în ochi: "Ca orice miscare populista, PSD se va preface o lună că ”taie în carne vie”, că ”așa nu se mai poate”. Vor propune pedepse cu moartea, castrarea violatorilor, detenția pe viață. Peste două luni, în octombrie, veți găsi sistemul neschimbat - cu excepția unor pensionări anticipate și rotiri de cadre".

Redăm relatarea liberalului Ovidiu Raețchi:

"La două săptămâni după represiunea din 10 august, Carmen Dan și șefii din Jandarmerie au aranjat să fie adus la Comisia de Apărare din Camera Deputaților un fost jandarm francez, acum general în rezervă. Generalul colabora deja cu Jandarmeria Română în diferite proiecte, era ”consultant în securitate” și urma să fie plimbat pe la televiziuni pentru a susține că pe 10 august bătăile primite de cetățeni români au fost în general justificate - că așa se procedează și în Franța.

Am mers la întâlnire din partea Opoziției, bănuind că pesediștii vor încerca să transforme vizita neoficială și total regizată a acestuia intr-un un soi de ”audiere” formală în Comisie. Jandarmul francez a venit însoțit de unul din șefii Jandarmeriei (Cucoș, dacă îmi amintesc bine - sau Sindile, dacă nu erau chiar amândoi) și de un reprezentant al MAI. Așa cum intuisem, francezul a început o expunere de genul: ”În Franța noi suntem foarte fermi când o cladire oficială este amenințată... manifestațiile în apropierea acestora sunt total interzise... acesta este sistemul nostru, fermitate absolută... asta s-a întâmplat pe 10 august... deci jandarmii români au acționat corect.”. Pesediștii roșeau de plăcere iar șefii din Jandarmeria noastră aveau ochii umezi de emoție.

Am intervenit în discuție și i-am spus generalului francez că eu nu cred că modelul Franței este unul adecvat pentru România în acest domeniu. Țara noastră este o fostă dictatură comunistă, care a fost dărâmată recent, printr-o revoltă populară perfect legitimă, pe care vechile structuri de ordine încercaseră să o înece în sânge. Să pretinzi că în 30 de ani statul român a devenit sacrosant și protestele sunt periculoase - asta e o prostie. Într-o societate post-totalitară, sănătos e protejezi cât mai mult dreptul societății civile de a protesta, nu să te închini la un stat nereformat, condus de partidul socialist care moștenește comuniștii puși pe fugă din Comitetul Central în decembrie 89. În Franța lucrurile astea s-au întâmplat în 1789, nu în 1989. Sunt totuși doua secole diferență. Dacă ei au ajuns la ideea că statul trebuie protejat bătând cetățenii, e problema lor. Și în Rusia, culmea, e utilizată o doctrină similară. Noi ar trebui să urmăm un alt model, mult mai liberal, orientat spre drepturile cetățenilor și spre protejarea lor, nu către sacralizarea statului și a instituțiilor de forță.

Ei bine, când am spus asta, reprezentantul Ministerului nostru de Interne a început să râdă. Pe bune. Chiar a râs. Ideea i se părea foarte amuzantă. Si demnă de un dispreț care trebuia afișat ostentativ. Acel consilier al lui Carmen Dan, subsecretar de stat sau ce o fi fost credea sincer că ideea unei doctrine liberale în sistemul de ordine publică, cu cetățeanul în centru, e caraghioasă. Partidul postcomunist care l-a numit pe el în funcție l-a educat să creadă că esențială e continuitatea statului, apărarea puterii și a nomenclaturii. În sistemul lor lor de gandire, cele mai importante structuri de ordine publică sunt organismele de reprimare a demonstrațiilor (jandarmii) și serviciile speciale orientate spre colectarea de informații despre politicieni incomozi (DIPI-ul râvnit de Vanghelie). În schimb, într-o doctrină liberală (nu în sens partinic, ci ideologic larg) sistemul de ordine pune accentul pe polițistul de pe stradă, aflat în contact direct cu fiecare cetățean, care cunoaște comunitatea și poate interveni în cazuri mai frecvente (începând de la bullying și violență domestică) și terminând cu situațiile cele mai grave, în care nimic nu ar trebui să se compare cu experiența unui politist implicat și care își cunoaște comunitatea.

Dacă lucrurile nu pleacă de aici, de la o viziune sănătoasă despre importanța cetățeanului și despre rolul subordonat al statului, nimic nu se va schimba în societatea românească cu partidul postcomunist încă la putere. Oricât de speriați și de disperați ar fi pesediștii să ne convingă că sunt puși pe treabă, ei nu vor zgâria decât suprafața și vor eșua în reforma structurilor de ordine publică, pentru că gândirea lor în ansamblu e viciată. Nu ai cum să pui cetățeanul în centrul sistemului dacă tu crezi prostește, ca Dăncilă, că pe 10 august cetățenii pașnici trebuiau loviți cu bastoanele în cap. Fifor e cel care felicita pe 11 august jandarmii pentru faptul că au snopit în bataie manifestanți nevinovați și turiști străini. Credeți că el se va alia cu oamenii de pe stradă împotriva ”forțelor de ordine” pe care le divinizează orice partid comunist și postcomunist? Să fim serioși. Ca orice miscare populista, PSD se va preface o lună că ”taie în carne vie”, că ”așa nu se mai poate”. Vor propune pedepse cu moartea, castrarea violatorilor, detenția pe viață. Peste două luni, în octombrie, veți găsi sistemul neschimbat - cu excepția unor pensionări anticipate și rotiri de cadre.

Sistemul, repet, se va schimba numai plecând de la așezarea structurilor de forță și represiune la locul lor, care e unul limitat, de deservire, de la punerea cetățeanului de pe stradă în centrul tuturor preocupărilor și reformelor, de la revalorificarea poziției și a așteptărilor pe care le avem de la polițist și de la implicarea decisivă a socieții civile și a comunităților locale în evaluarea activității sistemului de ordine publică", precizează Ovidiu Raețchi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.