Cum a furat Sorina Pintea documentul care ar fi trimis la pușcărie un ditamai impostorul. Gestul penal i-a vitalizat practic actualului ministru al Sănătății cariera politică și profesională


Cum a furat Sorina Pintea documentul care ar fi trimis la pușcărie un ditamai impostorul. Gestul penal i-a vitalizat practic actualului ministru al Sănătății cariera politică și profesională

Din biografia și cariera politică a doamnei de la Sănătate, cu ținute Valentino de peste 2000 de euro, opinia publică a reținut mai ales că a fost manager de spital. Întâi la Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare, apoi la Spitalul Județean de Urgență. Nu are studii medicale, ci economice, fiind o perioadă director economic și la Direcția Silvică Maramureș.

Despre acea etapă din viața Sorinei Pintea scrie un articol publicat pe un blog în 2011 când la primăria municipiului Baia Mare se pregătea să candideze și Cătălin Cherecheș, edilul care nici în ziua de azi nu poate justifica mare parte din averea sa. Dezvăluirile din acea perioadă, deosebit de relevante atât în cazul lui Pintea, cât și al averii lui Cherecheș, au fost date însă uitării.

La Cherecheș, mare parte din avere provine din infracțiunile comise de tatăl său care a tăiat pădurile din Maramureș și le-a vândut firmei austriece Holz Industry. Pădurile nu erau însă ale lui, ci ale Direcției Silvice (la care a lucrat și Pintea o vreme), care nu a văzut un leu din sutele de mii sau poate chiar milioanele de mărci plătite de Holz.

Pintea este practic cea care „l-a ajutat” să scape de pușcărie pe Cherecheș ăl bătrân, ascunzând un document fără de care anchetatorii nu l-au putut incrimina. Documentul ar fi ajuns în mâna nașului de cununie al lui Pintea, care l-a folosit în luptele politice locale. Se pare că și cariera politică și profesională a lui Pintea a luat o altă turnură din acel moment.

Redăm integral mai jos această poveste uitată și preluată de pe blogul https://cornelsabou.blogspot.com/:

Kake şi averea sa ilicită

„Aşa cum stă bine unui jurnalist de investigaţii, m-am pus şi eu să “investighez” care este originea averii candidatului USL la primăria Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Asta deoarece, în ultimele luni de zile, acest personaj politic desfăşoară o campanie media locală cum nu s-a mai văzut pe plaiurile noastre. Cunoscând foarte bine cum stau lucrurile prin presă, am dedus că s-au băgat bani foarte serioşi în această campanie de imagine, şi am început să fiu curios. Iată ce am aflat…

Să ne întoarcem în timp, cu 13, 14, 15 ani în urmă. Acum, se ştie asta, Cătălin Cherecheş cheltuie o avere moştenită de la tatăl său, Dorel Cherecheş, care a fost, până la decesul său, director al Direcţiei Silvice Maramureş.
Undeva prin 1996-1997, Direcţia Silvică Maramureş, sub conducerea lui Dorel Cherecheş, a vândut o cantitate impresionantă de lemn către firma austriacă “HOLZ INDUSTRY”. Pentru marfa livrată, Direcţia Silvică trebuia să încaseze o sumă de aproximativ 800.000 mărci germane. S-a eliberat factură către firma austriacă şi s-a aşteptat efectuarea plăţii…

Sărim în timp peste doi-trei ani de la această afacere. Schimbându-se între timp puterea politică, s-a schimbat şi directorul Direcţiei Silvice. Moment în care Poliţia se trezeşte cu o sesizare/reclamaţie din partea Direcţiei Silvice, cum că în actele contabile ale instituţiei firma austriacă figurează cu o datorie de 800.000 mărci pentru afacerea derulată sub bagheta lui Dorel Cherecheş. Poliţia face un dosar, şi demarează cercetările. Este contactată Ambasada Austriei, şi sunt cerute detalii despre firma austriacă, şi despre motivele pentru care aceasta nu a plătit factura emisă de Direcţia Silvică.

Vine şi răspunsul de la Ambasada Austriei… Poliţia Maramureş primeşte un dosar cu acte din care rezultă foarte clar că firma austriacă a plătit suma de 800.000 mărci care i-a fost facturată de Direcţia Silvică! Atunci de ce nu au intrat banii în contul instituţiei? Este întrebarea pe care şi-au pus-o şi ofiţerii de poliţie care anchetau cazul. Ca să afle răspunsul, au luat la “puricat” întregul dosar. Pe factura emisă către firma austriacă era trecut un cont bancar în care să fie vărsaţi banii. Pe ordinul de plată emis de firma austriacă (şi vizat de banca din Austria care a certificat efectuarea plăţii) era trecut corect contul de pe factură, iar plata figura ca fiind efectuată. Şi totuşi, în actele contabile ale Direcţiei Silvice nu figura nici o intrare de bani pentru lemnul livrat în Austria!!! Ce se întâmplase? A greşit contabila? Nu, pentru că Direcţia are toate actele financiare foarte bine organizate. Atunci? Anchetatorii au avut curiozitatea să verifice conturile. Au verificat conturile Direcţiei şi au observat că nu s-au primit banii din Austria. Au reverificat contul de pe factură, şi au observat că acesta era diferit faţă de contul oficial, cunoscut, al Direcţiei Silvice. Au mers mai departe, şi au cerut băncii detalii despre proprietarul adevărat al contului trecut pe factura Direcţiei Silvice, cont în care cu adevărat au intrat banii plătiţi de austrieci. Şi au găsit, fapt incredibil, că acel cont era contul personal al lui Dorel Cherecheş!!! Adică, Direcţia Silvică Maramureş vânduse o cantitate mare de lemn în Austria, dar banii au fost încasaţi nu de Direcţia Silvică, ci de Dorel Cherecheş personal, ca şi cum lemnul vândut ar fi fost al lui, nu al statului român! Ofiţerii implicaţi în ancheta aceasta au rămas înmărmuriţi când au văzut stratagema folosită de Dorel Cherecheş pentru a subtiliza 800.000 mărci! În aceste condiţii, normal că omul a strâns o avere considerabilă într-un timp relativ scurt! Cum să nu te îmbogăţeşti, cum să nu devii miliardar peste noapte, când încasezi în nume personal banii pe care trebuia de fapt să-i încaseze statul român?

Ca să ştiţi… Şi să nu uitaţi! Din acel moment, ancheta Poliţiei a fost blocată! Ofiţerul de poliţie care coordona cercetările (şi care se pregătea să demareze începerea urmăririi penale faţă de Dorel Cherecheş) a fost “promovat” brusc, şi detaşat în alt oraş. Dosarul a fost ascuns. Direcţia Silvică a renunţat la fel de brusc să mai urmărească încasarea acelor bani. Factura originală, aflată la Direcţia Silvică Maramureş, a dispărut. Din verificările mele, neoficiale, am aflat că unul din directorii care au urmat la conducerea Direcţiei Silvice, SORINA PINTEA, a sustras facura originală de la dosar, şi ar fi dat-o senatorului PNL, Liviu Titus Paşca, pentru a fi folosită ca “armă” politică împotriva lui Dorel Cherecheş (la vremea aceea) şi a lui Cătălin Cherecheş (acum). Pentru că Dorel Cherecheş a murit, iar întreaga avere strânsă de acesta a rămas fiului său, Cătălin Cherecheş. Care a început s-o cheltuiască pentru a-şi construi o carieră politică.

Titus Liviu Paşca a fost (este) naşul de cununie al Sorinei Pintea, care a avut nunta la sfârşitul anului trecut. Fost senator în perioada 1996-2000, Paşca a intrat într-un con de umbră până când a reintrat în “cărţi”, fiind din nou ales senator la ultimele alegeri. După ce, în perioada sa de “pauză” politică, a fost prins cu nişte cisterne ilegale de alcool. Dar asta e altă poveste… Acum, Titus Paşca l-a vrut neapărat pe Cătălin alături, ca să fie “omul său” la Primăria Baia Mare. Cătălin vroia şi nu prea să fie nominalizat din partea PNL, pentru că membrii importanţi de partid nu-l vor, fapt dovedit după anunţul lui Crin Antonescu (cum că PNL-USD sprijină candidatura lui Cătălin Cherecheş) când unii membri din conducere au demisionat, în semn de protest. Paşca însă a “licitat” cu factura de la Direcţia Silvică, iar Cătălin nu a avut ce face, şi a acceptat. Dacă va ieşi primar, pe lângă interesele sale imediate, Cătălin Cherecheş va trebui să reprezinte, necondiţionat, interesele senatorului Titus Paşca, iar acestea, vă asigur, nu sunt nici puţine, nici “ieftine”.

Dincolo de “evenimentele” de acum, rămâne afacerea cu “Holz Industry” ca o “probă” a felului în care se fac bani frumoşi în România! O PROBĂ a originii ilicite a averii deputatului de acum, Cătălin Cherecheş. Dacă cineva ar dori, ar putea să “dezgroape” dosarul de atunci, şi să ofere public toate documentele care atestă furtul ce l-a făcut bogat pe cel poreclit acum KAKE! Nu ştiu câte asemenea afaceri a mai făcut tatăl lui Cătălin, Dorel Cherecheş. Probabil exemplul cu “Holz Industry” nu e singular. Pentru că averea sa e mai mare decât cele 800.000 mărci luate atunci. Verificările mele continuă… Asta înseamnă (pentru “cunoscători”) că şi dezvăluirile vor continua! Pe curând…”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.