Cum erau ziariștii racolați de Servicii, în anii 90, direct din redacția „Bulinei roșii” cu „referințe bune” din partea maestrului Cristoiu-Coroiu și a lui Mirel Curea. Istoric:„ Eram sigur că ăștia de la EVZ au fost, sunt și vor fi cu băieții”


Cum erau ziariștii racolați de Servicii, în anii 90, direct din redacția „Bulinei roșii” cu „referințe bune” din partea maestrului Cristoiu-Coroiu și a lui Mirel Curea. Istoric:„ Eram sigur că ăștia de la EVZ au fost, sunt și vor fi cu băieții”

Pe pagina de Facebook a lui Laurențiu Ionescu, zis Bilă, un fost presar din anii de glorie ai Bulinei roșii, atrage atenția un comentariu inedit lăsat de Mirel Curea, și el jurnalist la Evenimentul Zilei, sub conducerea lui Ion Cristoiu „Coroiu”, iar în prezent prim redactor șef al publicației deținute de Dan Andronic. Curea vorbește despre felul în care a fost recrutat de către „UM 0215” un coleg de-al său, „pe la jumătatea anilor 90”, șeful de la vremea respectivă al unității solicitând direct de la ziar referințe despre recrutat. Referințele ar fi venit direct de la Mirel Curea și maestrul Cristoiu, care figurează în arhivele CNSAS cu numele de cod „Coroiu”, atât ca „sursă”, cât și ca „obiectiv”.

UM doi ș’un sfert de care spune Mirel Curea este actuala  Direcție Generală de Protecție Internă (DGPI), un serviciu secret al Ministerului de Interne rezultat din fostul Departament de Informații și Protecție Internă (DIPI).

 „Bilă, Dendiu este cu mințile duse de ceva vreme. Parazitează fel de fel de postări ale foștilor săi colegi colegi de la EvZ, ca să-i bălăcărească fără nici cel mai mărunt motiv.
Să recunoască ce, că a fost securist? Nici nu trebuia să recunoască nimic. Eu i-am dat recomandare să fie făcut securist. Reiau un comentariu de-al meu, de acum vreo lună, când se apucase să se ia aiurea de ziarul unde a lucrat.

Când era la Evz, pe la jumătatea anilor `90. Doru Dendiu s-a cerut la UM 0215. Așa cum este procedura, a fost băgat în verificări, iar generalul Gheorghe Dan, șeful unității mi-a cerut referințe despre el. De mine a depins soarta pe care și-o alesese. I-am vorbit generalului foarte frumos despre colegul meu, candidat la statul de securist, i-am spus că este un om serios, muncitor, că are profilul necesar și că ar face față cerințelor muncii de informații.

Ca să evite obținerea prin metode specifice(prin rețeaua informativă și prin alte mijloace) de date din redacția Evz despre viitorul securist, generalul Dan m-a rugat să-i dau în scris o „referință de la ultimul loc de muncă”, în calitate de șef direct. Pentru că m-aș fi hazardat nepermis în eliberarea unui asemenea document, i-am adus la cunoștiință lui Ion Cristoiu solicitarea generalului și motivele ei. După ce s-a distrat bine, Cristoiu a fost de acord, am scris referința pe o foaie cu antetul ziarului, am semnat-o, am ștampilat-o și i-am dat-o generalului. În prezența mea, generalul l-a chemat pe ofițerul care se ocupa de dosarul lui Dendiu și i-a înmânat documentul.

Din varii complexe face exact ceea ce un profesionist nu face în ruptul capului, își strică relații bune cu oameni care l-au tratat cel puțin corect, cu înțelegere și care l-au ajutat la nevoie.
Pe mine mă certa acum câțiva ani, când era Băsescu la putere, îmi reproșa faptul că nu-s băsist. Îți dai seama cam ce este de capul lui, un securist să certe un jurnalist, pentru faptul că nu suflă-n fund puterii. Acum, când nu mai este la putere, face mișto de Băse, îi zice „Petrov”. Drept pentru care, Dendiu are toate jusificările morale, intelectuale și profesionale de a fi critic cu foștii săi colegi care, iată, nu au fost în stare de mai nimic notabil în viață, nici măcar de performanța de a se face securiști.

Cam ăsta este foarte pe scurt personajul”, scrie Mirel Curea în comentariul său, pe care jurnalistul de la Adevărul Liviu Avram îl consideră „autodenunț”.

 Și istoricul Mădălin Hodor, care are în palamares un proces câștigat cu maestrul „Coroiu” pe motive de prejudiciere a imaginii „compromise” odată cu dezvăluirile privind colaborarea acestuia cu fosta Securitate, este interesat de mărturia lui Curea care îi confirmă, de fapt, o bănuială mai veche: „Citesc ca băiatul ăla de la EVZ, Curea, s-a supărat pe nu stiu ce fost coleg și a scris despre el că ar fi fost recrutat de 0215. Cică el i-a dat recomandări.
Nu stiu cum mai functioneaza UM-urile prin presa noastră, dar cumva asta înseamnă că nenea Curea asta tocmai a spus cu subiect si predicat ca 0215 recruta direct din redacția EVZ. Iar el dădea "referinte", ceea ce pe vremea Securității unde a lucrat generalul Dan Gheorghe (șeful 0215 și unchisorul mult mai celebrului Coldea) insemna ca stimabilul Curea era cel puțin "persoana de sprijin". Sau rezident. Adică pe condicuta 0215. Si el.
Dacă lipesc asta de războiul pe care mi l-au declarat de cand cu listele alea, cred e destul de clar cine de ce parte este.
De asemenea, e usor de inteles ce a fost in capusorul idiotilor ăștia utili cand s-au trezit cu maestrul lor in chiloți in piata publică. Cred că s-au scapat in izmene ca le-a zburat acoperisul. Ceea ce asa a fost. Si este.
LE. Eu unul eram sigur ca astia de la EVZ au fost, sunt si vor fi cu băietii. Te uiti la cat e IQ-ul”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.