Cum i-a aburit Viorica Dăncilă la Washington pe israelieni. Marioneta lui Dragnea a retractat apoi tot, punându-l pe Benyamin Netanyahu într-o situație ridicolă


Cum i-a aburit Viorica Dăncilă la Washington pe israelieni. Marioneta lui Dragnea a retractat apoi tot, punându-l pe Benyamin Netanyahu într-o situație ridicolă

În aplauzele unui public entuziast, femeia de paie a lui Liviu Dragnea de la Palatul Victoria a anunțat, duminică, în Statele Unite mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, „capitala Israelului”. Câteva ore mai târziu, după apariția unui val de critici vehemente în spațiul public și după ce președintele Klaus Iohannis a acuzat-o de ignoranță, Viorica Vasilica Dăncilă a retractat, la Antena3, declarația din SUA, spunând că a fost vorba despre o opinie personală.

Încântat de anunțul premierului român, premierul israelian Netanyahu a postat pe Twitter un mesaj laudativ.

"Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului", a spus inițial Dăncilă, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) organizate la Washington.

Premierul israelian Benyamin Netanyahu pe Twitter, câteva ore mai târziu: „O felicit pe prietena mea, premierul României Viorica Dăncilă pentru anunţul făcut la AIPAC potrivit căruia va acţiona pentru finalizarea procedurilor necesare pentru a deschide ambasada României la Ierusalim”.

Klaus Iohannis: „...declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”

Dăncilă, seara, la Antena3: „În discursul meu am vorbit despre mutarea Ambasadei la Ierusalim. Am formulat într-un mod corect. Am spus că trebuie să îndeplinim toți pașii constituționali. De aceea, cred că declarația președintelui, vorbind despre ignoranță și despre faptul că nu se știu pașii de către premierul României, nu a făcut decât să mă dezamăgească. Eu am avut o abordare corectă și am luat în calcul faptul că Constituția trebuie respectată. Că opinia mea este că trebuie să facem acest pas, asta e atceva. Dar este o opinie personală. Important e să respectăm Constituția României”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.