Cum îl poate scoate din închisoare pe Liviu Dragnea abominabila decizie a CCR privind nelegalitatea constituirii completurilor de trei judecători de la ÎCCJ

Decizia CCR privind neconstituționalitatea constituirii completurilor de trei judecători nespecializate pe fapte de corupție aruncă în aer o serie de procese cu condamnați celebri. Și ar putea avea consecințe și mai grave, eliberând infractori condamnați definitiv, după părerea unor specialiști în drept constituțional.

Astfel, procesele acestora se vor rejudeca de la zero, de această dată de completuri de 3 judecători specializate pe corupţie, a explicat pentru g4media.ro Adrian Toni Neacşu, avocatul care a iniţiat demersurile care au condus la deciziile CCR privind compunerea nelegală a completurilor de 3 judecători şi de 5 judecători.

Așadar, inculpaţi precum Darius Vâlcov sau familia Cosma scapă de condamnările primite la fond. În februarie 2018, Vâlcov a fost condamnat la 8 ani cu executare de un complet de 3 judecători al ICCJ nespecializat pe corupţie.

G4media.ro mai scrie că într-o situaţie cel puţin interesantă se află condamnații Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova şi Constantin Niţă. Condamnările lor definitive au fost deja anulate ca urmare a deciziei CCR din noiembrie anul trecut care a constatat compunerea nelegală a Completurilor de 5 judecători. Acum, ei beneficiază şi de a doua decizie CCR care a constatat şi compunerea nelegală a completurilor de 3 judecători. Deci, practic și eu șanse să-și reia procesele de la zero, în cazul multora însă intervenind prescripția.

„Toţi aceşti inculpaţi nu scapă, procesele lor se vor rejudeca de la zero. Este însă posibil să intervină prescripţia specială pentru că unele fapte au fost comise în urmă cu foarte mult timp”, a explicat Toni Neacşu.

O opinie interesantă a publicat pe Facebook și avocata Elenina Nicuț, specialistă în drept constituțional: „Și, pentru că văd maxim optimism ref la condamnarea lui Dragnea:

Nu e pt prima oară, am mai văzut optimism tembel la viață mea.

Ce pot să spun e că lui Dragnea nu i s a comunicat încă decizia din apel, deci, teoretic, are deschise ceva cai extraordinare de atac prin care să readucă în joc dec CCR de azi.

Nu mai zic că fake ul ăla de referendum din 26.05 privește doar amnistie, grațiere, oug pe infracțiuni, pedepse și org jud, iar nu CPP, că mă luați cu pietre”.

Ionel Stoica, de la ziare.com: „Îmi spune un magistrat: “Ăștia nu au desfiintat DNA, cum se temeau oamenii, au desfiintat ideea de Justiție. 
Nu cred ca ne mai poate salva nimic, ne îndreptăm repede spre 2004, nu 2040.
Statul Român e capturat de infractori!”