Cum își SINUCID agenții Chinei comuniste țintele aflate în Statele Unite. Dezvăluirile directorului FBI și concluziile unui discurs fără precedent/ Partea 2


  • ACP
  • Jul 9, 2020 23:20
  • 2828
Cum își SINUCID agenții Chinei comuniste țintele aflate în Statele Unite. Dezvăluirile directorului FBI și concluziile unui discurs fără precedent/ Partea 2

Christopher Wray, directorul FBI, a vorbit pe 7 iulie, într-un discurs de aproape o oră, susținut la Hudson Institute din Washington, despre influența malignă a Chinei în Statele Unite și despre practicile țării comuniste, care amenință viața și proprietatea oricărui american sau chinez care  intră în vizorul statului condus de comuniștii de la Beijing.

Directorul FBI a explicat în acest discurs modul în care acționează agenții comuniști chinezi cu scopul de a fura informații din instituțiile de stat și firmele particulare americane, dar și pentru a influența politica externă a Americii.

Dezvăluirile lui Christopher Wray pun în lumină și cruzimea satrapilor de la Beijing: ”Atunci când nu a reușit să găsească o țintă pe care o vânează, guvernul chinez a trimis un emisar care vizitează familia țintei aici, în Statele Unite. Mesajul pe care îl transmit este că ținta are doar două opțiuni: întoarcerea rapidă în China sau sinuciderea. Și ce se întâmplă când țintele refuză să revină în China? În trecut, membrii familiei lor atât în Statele Unite, cât și în China au fost amenințați și constrânși, iar cei din China au fost chiar arestați pentru a forța întoarcerea în China a celor vizați”.

După ce am publicat AICI prima parte a acestui discurs fără precedent, vă prezentăm acum urmarea:

”Influență malignă străină

Un alt instrument pe care China și Partidul Comunist Chinez îl folosesc pentru a-i manipula pe americani este ceea ce noi numim influență străină malignă.

Acum, influența străină tradițională este o activitate diplomatică normală, legală, desfășurată de obicei pe canale diplomatice. Însă eforturile maligne de influență externă sunt încercări subversive, nedeclarate, criminale sau coercitive de a influența politicile guvernului nostru, de a denatura discursul public al țării noastre și de a submina încrederea în procesele și valorile noastre democratice.

China este angajată într-o campanie de influență străină extrem de sofisticată, iar metodele sale includ mită, șantaj și oferte ascunse.

Diplomații chinezi folosesc, de asemenea, presiuni economice deschise și intermediari aparent independenți pentru a impune preferințele Chinei față de oficialii americani.

Să spunem că Beijingul primește informatia că un oficial american intenționează să călătorească în Taiwaa – un guvernator, un senator de stat, un membru al Congresului. China nu dorește ca acest lucru să se întâmple, deoarece această călătorie ar putea părea să legitimeze independența taiwaneză față de China – și legitimarea Taiwanului ar fi, desigur, contrară politicii Chinei „One China”.

Deci, ce face China? Ei bine, China are un nivel de influență asupra componentelor oficialului american – companiile americane, cadrele universitare și membrii mass-media au toate motive legitime și inteligibile pentru a dori accesul la partenerii și piețele chineze. Și datorită naturii autoritare a Partidului Comunist Chinez, China are o putere imensă asupra acelorași parteneri și piețe. Deci China va încerca să influențeze oficial și direct oficialul american. China ar putea avertiza în mod deschis că, dacă oficialul american va merge mai departe și va face această călătorie în Taiwan, China va reține licența de fabricare în China a unei firme din statul sau.

Acest lucru ar putea fi dezastruos, din punct de vedere economic, pentru companie, și l-ar presa direct pe oficialul american să-și modifice planurile de călătorie, timp în care oficialul ar ști foarte bine ca Beijingul încearcă să-l influențeze.

Asta ar fi destul de rău. Dar de multe ori Partidul Comunist Chinez nu se oprește acolo; nu se poate opri acolo dacă vrea să rămână la putere – așa că își folosește puterea și mai pernicios si uneori se îndreaptă către eforturi indirecte, ascunse și înșelătoare.

Pentru a continua cu ilustrarea oficialului american cu planuri de călătorie care nu-i plac Partidul Comunist Chinez, China va lucra fără încetare pentru a identifica persoanele apropiate acelui oficial – persoanele în care oficialul are încredere cel mai mult. China va lucra apoi pentru a-i determina pe acei oameni să acționeze în numele Chinei, ca intermediari, pentru a influența demnitarul american. Mijlocitorii cooptați pot apoi să șoptească în urechea demnitarului în sensul dorit de chinezi și să încerce să modifice planurile de călătorie ale acestuia sau pozițiile publice cu privire la politica chineză. Acești intermediari, desigur, nu spun demnitarului american că sunt pioni ai Partidului Comunist Chinez – și mai rău, este posibil ca unii dintre acești intermediari să nu-și dea seama că sunt folosiți ca pioni, pentru că și ei au fost înșelați.

În cele din urmă, China nu ezită să folosească fumul, oglinzile și misiunea directă pentru a influența americanii.

În mod similar, China îi împinge adesea pe academicieni și jurnaliști să se autocenzureze dacă vor să călătorească în China. Și am văzut că Partidul Comunist Chinez a făcut presiuni asupra presei americane și a gigantilor sportivi pentru a ignora sau a suprima criticile cu privire la ambițiile Chinei față de Hong Kong sau Taiwan. Acest lucru se întâmplă de multe ori în Statele Unite.

Și voi observa că, din păcate, pandemia nu a oprit nimic din toate acestea – de fapt, am auzit de la oficiali federali, de stat și chiar locali, că diplomații chinezi solicită în mod agresiv sprijinul pentru gestionarea de către China a crizei COVID-19 la nivel mondial. Da, acest lucru se întâmplă atât la nivel federal, cât și la nivel de stat. Nu cu mult timp în urmă, am avut un senator care a fost solicitat să introducă o rezoluție în care să susțină răspunsul Chinei la pandemie.

Toate aceste presiuni se adaugă formând un mediu elaborat în care americanii se trezesc luați captivi de Partidul Comunist Chinez.

Amenințări la statul de drept

În tot acest timp, guvernul Chinei și Partidul Comunist au încălcat cu desăvârșire normele bine stabilite și statul de drept.

Începând cu 2014, secretarul general chinez Xi Jinping a condus un program cunoscut sub numele de „Fox Hunt”. China descrie Fox Hunt ca un fel de campanie internațională anticorupție, dar  nu este așa. Fox Hunt este o ofertă largă a secretarului general Xi de a-i viza pe  chinezii pe care îi considera amenințari și care trăiesc în afara Chinei, în întreaga lume. Vorbim despre rivali politici, dizidenți și critici care doresc să expună încălcările extinse ale drepturilor omului din China.

Sute de victime ale Fox Hunt-ului trăiesc chiar aici, în Statele Unite, iar mulți sunt cetățeni americani sau deținători de cărți verzi. Guvernul chinez vrea să-i forțeze să se întoarcă în China, iar tactica Chinei pentru a realiza acest lucru este șocantă. De exemplu, atunci când nu a reușit să găsească o țintă pe care o vânează, guvernul chinez a trimis un emisar care vizitează familia țintei aici, în Statele Unite. Mesajul pe care îl transmit este că ținta are doar două opțiuni: întoarcerea rapidă în China sau sinuciderea. Și ce se întâmplă când țintele Fox Hunt refuză să revină în China? În trecut, membrii familiei lor atât în Statele Unite, cât și în China au fost amenințați și constrânși, iar cei din China au fost chiar arestați pentru a forța întoarcerea în China a celor vizați.

Voi profita de această ocazie pentru a observa că, dacă credeți că guvernul chinez vă vizează, că sunteți o potențială victimă a programului Fox Hunt, vă rugăm să vă adresați Biroului local al FBI.

Exploatarea deschiderii noastre

Înțelegerea modului în care o națiune s-ar putea implica în aceste tactici mă aduce la al treilea lucru pe care trebuie să și-l amintească poporul american: că statul chinez are un sistem fundamental diferit de al nostru și face tot posibilul pentru a exploata deschiderea noastră, profitând în același timp de propriul său sistem închis.

Multe dintre distincțiile care înseamnă multe aici în Statele Unite sunt neclare sau aproape inexistente în China – vorbesc despre distincții între guvern și Partidul Comunist Chinez, între sectoarele civile și militare și între stat și sectorul privat.

În primul rând, o mulțime de întreprinderi chineze mari sunt întreprinderi de stat – literalmente deținute de guvern, și deci de Partid. Chiar dacă nu sunt așa, legile Chinei permit guvernului său să oblige orice companie chineză să furnizeze orice informație pe care o solicită – inclusiv datele cetățenilor americani.

În plus, companiile chineze de orice dimensiune au obligația legală de a avea „celule” ale Partidului Comunist în interiorul lor. Și mai alarmant, celule ale partidului comunist au fost înființate în unele companii americane care operează în China, ca un cost pentru a face afaceri acolo.

Acest fel de a opera al Chinei ar trebui să oprească întreprinderile americane să ia în calcul să lucreze cu corporații chineze precum Huawei și ar trebui să-i opreasca pe toți americanii să se bazeze pe dispozitivele și rețelele unei astfel de companii. Fiind cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, Huawei are acces larg la multe lucruri pe care companiile americane le fac în China.

De asemenea, compania Huawei a fost acuzata în Statele Unite de conspirație, santaj și, după cum se spune în rechizitoriu, de furt repetat a proprietății intelectuale de la companiile americane, de  împiedicarea justiției și mințitirea guvernului american și a partenerilor comerciali, inclusiv băncile.

Afirmațiile sunt clare: Huawei este un hoț de proprietate intelectuală, în serie, care obisnuiește să nu țină cont nici de statul de drept și nici de drepturile victimelor sale.

Mi-a atras atenția un articol recent care are cuvintele fondatorului Huawei, Ren Zhengfei, despre mentalitatea companiei. La un centru de cercetare și dezvoltare Huawei, el le-a spus angajaților să asigure supraviețuirea companiei în următorul mod: „Mergeți înainte, ucigând în timp ce înaintați”. El a mai spus angajaților săi că Huawei a intrat ”într-o stare de război”. Sper, cu siguranță, că nu a vrut să se înțeleagă asta literal, dar oricum nu este un ton încurajator, având în vedere comportamentul infracțional repetat al companiei.

În lumea noastră modernă, poate nu există o perspectivă mai neplăcută decât capacitatea unui guvern străin ostil de a compromite infrastructura și dispozitivele țării noastre. În cazul în care companiilor chineze precum Huawei beneficiază de acces nelimitat la infrastructura noastră de telecomunicații, acestea ar putea colecta informațiile dvs. care traversează dispozitivele sau rețelele. Iar confidențialitatea și protecțiile cu privire la procesele care sunt sacrosante în Statele Unite sunt pur și simplu inexistente în China.

Răspunzand eficient la amenințare

Guvernul chinez este angajat într-o campanie largă și diversă de furt și influență malignă și poate executa aceasta campanie cu eficiență autoritară. Comuniștii chinezi calculează. Sunt persistenți. Sunt răbdători. Și nu sunt supuși constrângerilor corecte ale unei societăți deschise, democratice, sau a statului de drept.

China, condusă de Partidul Comunist Chinez, va continua să încerce să ne influențeze factorii de decizie, să ne manipuleze opinia publică și să ne fure datele. Vor folosi toate felurile de abordari pentru toate instrumentele și toate sectoarele – iar aceast lucru necesită răspunsuri pentru toate instrumentele și toate sectoarele.

Oamenii noștri din FBI lucrează din greu pentru a proteja companiile naționale, universitățile, rețelele noastre de calculatoare, ideile și inovația noastră. Pentru a face acest lucru folosim un set larg de tehnici – de la autoritățile care se ocupă de aplicarea legii până la capacitățile noastre de informații.

Și voi nota pe scurt că avem succes real. Cu ajutorul multor parteneri străini, au fost arestate ținte de pe tot globul. Investigațiile noastre și urmările penale rezultate au expus modelul și tehnicile pe care le folosesc chinezii... Ele arată, de asemenea, rezolvarea noastră și capacitatea noastră de a atribui aceste infracțiuni responsabililor. Este un lucru să facem afirmații – dar în sistemul nostru de justiție, atunci când o persoană sau o corporație este investigată și apoi acuzată de o infracțiune, trebuie să demonstrăm adevărul afirmației, fără îndoială. Adevărul contează – și deci, aceste rechizitorii penale contează. Și am văzut cum rechizitoriile noastre penale au adus și alte națiuni de partea cauzei noastre, ceea ce este crucial pentru a convinge guvernul chinez să își schimbe comportamentul.

De asemenea, lucrăm mai îndeaproape ca niciodată cu agenții partenere aici din SUA, dar și cu partenerii noștri din străinătate. Nu o putem face singuri, avem nevoie de un răspuns al întregii societăți. Acesta este motivul pentru care noi, în comunitățile de informații și forțele de ordine, lucrăm mai mult ca niciodată pentru a oferi companiilor, universităților și cetațenilor americani informațiile de care au nevoie pentru a lua propriile decizii în cunoștință de cauză și pentru a-și proteja cele mai valoroase active.

Această amenințare nu înseamnă că nu ar trebui să facem afaceri cu chinezii. Nu înseamnă că nu ar trebui să găzduim vizitatori chinezi. Nu înseamnă că nu ar trebui să-i întâmpinăm pe studenții chinezi sau să nu coexistăm cu China pe scena mondială. Dar înseamnă că atunci când China încalcă legile noastre penale și normele internaționale, nu vom tolera nimic din toate acestea. FBI-ul și partenerii noștri din guvernul SUA vor trage China la răspundere și vor proteja inovația, ideile și modul de viață al națiunii noastre – cu ajutorul și vigilența poporului american” – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.