Dacă în Europa numărul creștinilor practicanți e în scădere, aceștia sunt din ce în ce mai mulți în China și în Coreea de Sud! Și asta în pofida represiunii regimului comunist de la Beijing


  • ACP
  • Jan 16, 2020 17:11
  • 2186
Dacă în Europa numărul creștinilor practicanți e în scădere, aceștia sunt din ce în ce mai mulți în China și în Coreea de Sud! Și asta în pofida represiunii regimului comunist de la Beijing

Statisticile anilor recenți arată că numărul creștinilor, în special al creștinilor practicanți din Europa este în scădere, crescând rapid în schimb numărul musulmanilor ori al celor care se declară atei sau agnostici. O explicație des întâlnită ar fi că odată cu trecerea la o etapă istorică mai ”înaltă”, Europa lasă în urmă tradiții intelectuale și spirituale care nu mai au relevanță pentru noile generații.

Problema este că, în realitate, Europa parcurge o perioadă de declin constant, lucru vizibil în politică, în economie și în domeniul militar. Centrul de greutate al lumii se mută din Atlantic în Pacific, unde Statele Unite, China, Japonia, India, Coreea de Sud, Malaezia și Vietnam produc și vând cea mai mare parte din mărfurile planetei. Țările din zona Pacificului rămase în urmă se modernizează rapid, ca urmare a creșterii economice accelerate, la niște procente imposibil de imaginat acum în Europa.

Odată cu așezarea zonei Pacificului ca zona cea mai importantă a planetei, pe langă indicatorii economici se mai înregistrează o creștere rapidă acolo, anume o creștere accelerată a numărului de creștini practicanți. Iar două dintre țările cele mai importante, China și Coreea de Sud, deși au condiții politice diferite, au cele mai mari creșteri ale numărului membrilor bisericilor creștine. În China comunistă, în ciuda războiului deschis al regimului politic cu bisericile creștine, numărul creștinilor crește atât de rapid încât sunt date care arată că în 2030 vor fi mai mulți creștini practicanți acolo decât în Statele Unite, iar China va deveni țara cu cel mai mare număr de creștini – mai multe detalii AICI.

Încercările comuniștilor de a controla creștinismul chinez prin crearea unor biserici sinificate, subordonate statului și partidului comunist, nu au redus prea mult din avântul bisericilor creștine. În final, Beijingul a revenit la atitudinea știută a comuniștilor față de bisericile creștine, băgând preoți, pastori și creștini practicanți la închisoare, dărâmând cu buldozerul lăcașurile de cult și interzicând sărbătorirea Crăciunului, în încercarea de a opri creșterea numărului celor care devin creștini – mai multe detalii AICI.

Partidul Comunist Chinez, la ordinele lui Xi Jinping, are sarcina ca între 2018 și 2022 să promoveze un creștinism în acord perfect cu doctrina comunistă chineză, lucru pentru care va publica, printre altele, o ”traducere” a Bibliei în limbajul de lemn al învățăturilor lui Mao și Xi Jinping. Nimic din încercările comuniștilor chinezi nu reușește însă să oprească un număr din ce în ce mai mare de oameni să devină membri ai bisericilor creștine, chiar dacă organizațiile paralele bisericilor reale, subordonate statului, numite ”biserici patriotice”, atrag și ele un număr limitat de adepți.

Celălalt loc unde cifrele care arată numărul actual al creștinilor sunt amețitoare e Coreea de Sud, una dintre cele mai avansate țări de pe planetă. Într-un articol din Koreea Herald, din 13 ianuarie, sunt prezentate date ale unui raport al Institutului Pastoral Catolic al Coreei, care relevă că numărul creștinilor romano-catolici din țara asiatică a crescut cu aproape 50% în ultimii 20 de ani! Astfel, de la 3.946.844 de catolici în 1999, s-a ajuns la 5.866.510 la sfârșitul anului 2018. În unele dioceze dezvoltarea Bisericii Catolice a fost extraodinară, cum s-a întâmplat în Suwon, la sud de capitala Seul, unde creșterea numărului creștinilor a fost de 89,1%, iar în Daejeon 79,6%. În momentul de față se înregistrează o creștere mai mică a numărului creștinilor catolici, pentru că, la rândul lor, și cultele protestante își dezvoltă, în paralel, un număr mare de comunități bogate în creștini practicanți – mai multe detalii AICI.

Comunitățile creștine se dezvoltă acum în țări în care era aproape imposibil de crezut asta, cum sunt Vietnamul ori Laos, unde creștinismul a fost văzut de comuniști ca o influență a imperialismului occidental și a fost, în consecință, prigonit sistematic, dar fără ca asta să poată distruge credința oamenilor – mai multe detalii AICI.

Faptul ca în Europa Occidentală bisericile creștine își pierd încet-încet parte din membri nu înseamnă că, la nivel global, creștinismul ar fi în scădere, ci asta arată ca și în acest domeniu continentul nostru, infestat cu doctrine ale noii stângi, devine din ce în ce mai puțin semnificativ, cel puțin raportat la continentul asiatic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.