Dan Alexe dă lecții de politică Antenei 3: "N-au habar de cum funcționează UE". Termenul folosit greșit de postul TV

Postul de televiziune Antena 3 pretinde că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ar fi sunat-o pe Viorica Dăncilă pentru a o convinge să nu introducă în cadrul Consiliului UE o propunere de directivă care ar afecta interesele statului german privind conducta rusească Nord Stream 2. 

În acest context, scriitorul Dan Alexe a avut o postare acidă pe Facebook în care acuză că Dăncilă nu știe nicio limbă străină, deci telefonul dat de Angela Merkel nu este credibil. Mai mult, jurnalistul oferă o lecție de politică postului de televiziune Antena 3, care nu știe să facă diferența dintre o directivă la nivelul UE și un regulament.

Pe această cale, Podul.ro consideră că este necesar că cei de la Antena 3 trebuie ajutați să învețe politică europeană (și nu numai), așa că vom cita definiția directivei, respectiv a regulamentului de pe site-ul europa.eu:

"Regulamentul este un act legislativ cu caracter obligatoriu. Trebuie aplicat în integralitatea sa, în toate statele membre. De exemplu, când UE a dorit să se asigure că produselor importate pe teritoriul său li se aplică măsuri comune în materie de siguranță, Consiliul a adoptat un regulament. 

Directiva este un act legislativ care stabilește un obiectiv pe care trebuie să îl atingă toate statele membre. Fiecare dintre ele are însă libertatea de a decide asupra modalităților de îndeplinire a obiectivului stabilit. Un exemplu ar fi directiva UE privind drepturile consumatorilor, care interzice aplicarea de taxe și costuri ascunse pe internet și extinde perioada pe care consumatorii o au la dispoziție pentru a anula un contract de vânzare".

Redăm postarea integrală a lui Dan Alexe de pe Facebook:

"La Antena 3 n-au habar de cum funcționează UE…

Au spus în emisiune la Radu Tudor că Angela Merkel ar fi sunat-o pe Viorica Dăncilă pentru a o convinge să nu introducă în cadrul Consiliului Uniunii Europene o propunere de directivă care ar afecta direct interesele Germaniei privind conducta rusească Nord Stream 2. Apel al lui Merkel nedovedit, prezentat de Antena 3 ca o dovadă a influenței lui Dăncilă și a României, care ar putea decide soarta energetică a Europei.

La Antena 3 nu doar că nu s-au gândit că Viorica, luată pe neașteptate, nu știe nici o limbă străină și că deci telefonul inopinat al Merkeliței nu-i credibil (și de unde ar ști ei că a fost?), dar și dacă am presupune că robocoapa ultrainteligentă Dăncilă s-ar pregăti să scufunde conducta ruso-germană Nord Stream 2, faptul de-a propune o directivă nu înseamnă nimic. O directivă, cum îi spune și numele, e doar o recomandare. Țările membre în UE o urmează sau nu. Directiva nu este constrângătoare pentru țările membre…

Plus că Merkel, indiferent dacă a sunat sau nu, n-o să se bucure să audă că s-a rugat de Dăncilă, așa că data viitoare la un summit UE o s-o privească fix în ochi fără expresie. Scheisse, Viorika. Kreuz Halleluja!", a scris pe Facebook Dan Alexe.