Dan Barna, dezvăluiri despre sora sa și controversata implicare a acesteia în proiectele cu finanțare europeană gestionate de liderul USR

Prezidențiabilul Dan Barna, personajul central al celei mai recente investigații de răsunet Rise Project, care îl acuză inclusiv de nepotism în proiectele europene în care a fost implicat, a explicat, marți seară, cum a ajuns (și) atelierul de croitorie al surorii sale (Gabriela Popa) să beneficieze de finanțare europeană. Declarațiile au fost făcute la Digi24, unde cu o seară în urmă liderul USR fusese virulent criticat în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu pentru că afirmase, luni, că „ieșirea din criză nu este mandatul USR”, afirmația interpretată drept intenție iresponsabilă de a mențiune guvernul Dăncilă în funcție încă multe luni în ideea unor iluzorii alegeri anticipate. Marți, după ce USR a anunțat că va susține guvernul Orban în Parlament, formațiunea lui Barna și PNL ajungând chiar la un acord în acest sens, criticile s-au mai temperat, iar prezidențiabilul userist a poposit la Digi în sudio unde a povestit inclusiv și despre situația controversată cu sora sa.

 „Știu că a existat în spațiul public genul acela de solidaritate, domnule, să recunoască că a greșit, că nimeni nu e perfect și dacă a fost o greșeală, asta este, se întâmplă. Pe subiectul că aș fi acordat o parte din finanțare unei structuri de economie socială din care făcea parte și sora mea, era unul dintre antreprenorii respectivi. Doar că Ghidul solicitantului prevedea în mod expres că poate să fie fondator al structurii de economie socială inclusiv beneficiarul și oricine altcineva. Am avut și o corespondență cu autoritățile de management, întrebându-i, practic, conform Ghidului - și multe din celelalte proiecte finanțate pe linia aceea de economie socială au fost chiar beneficiarii fondatori. Eu însumi puteam să fiu. Pentru cei care înțeleg proiectele e o distincție foarte importantă. De-asta spun că și moral sunt foarte liniștit”, a declarat Dan Barna la Digi24.

El a explicat că acele proiecte de economie socială nu sunt precum proiectele antreprenoriale. „Acolo instruiești 400 de antreprenori și alegi 40 cărora le acorzi finanțare. Într-adevăr, aceia, fiind o procedură competitivă, tu, evaluând planurile de afaceri, acolo într-adevăr, selecția am făcut-o cu om de la Camera de Comerț, cu bancheri, cu oameni externi nouă, ca să nu fie conflict de interese. Aici, proiectul a fost evaluat de către minister, eu nu am fost implicat nici în evaluare, nici în acordare. Din momentul în care noi am depus proiectul, puteam să fiu eu în locul surorii mele. Aș fi fost vinovat moral? Pentru că Ghidul asta spunea: că cel care are finanțarea poate și trebuie să înființeze structurile acelea. Aici nu a fost nicio procedură competitivă. Eu nu am ales-o pe sora mea dintre niște beneficiari potențiali, asta e distincția importantă. Am întrebat, am corespondență cu ministerul exact pe acest subiect. Și mi s-a răspuns: respectați Ghidul, care asta ne spunea, deci e o procedură strictă, clară și morală. Pe acea evaluare, asta se solicita: ca ceea ce s-a depus să fie evaluat de către minister, de la bun început fiind foarte clar cine sunt antreprenorii. Eu nu am acordat eu surorii mele. Din proiect făcea parte și sora mea, putem să privim asa lucrurile practic”. Sursa: digi24.ro.

Ancheta Rise Project poate fi citită AICI