Dan Barna prezintă efectul scrisorilor trimise de USR europarlamentarilor. Lista oficialilor europeni care o vor susține pe Kovesi în a ajunge Procuror European


Dan Barna prezintă efectul scrisorilor trimise de USR europarlamentarilor. Lista oficialilor europeni care o vor susține pe Kovesi în a ajunge Procuror European

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat miercuri, 13 februarie, printr-o postare pe Facebook, efectul scrisorilor de susținere față de Laura Codruța Kovesi, pentru ca aceasta să ajungă Procuror European, pe care USR le-a trimis europarlamentarilor, și anume că cel mai mare grup din Parlamentul European, cel al popularilor europeni, a anunțat că o va vota.

În postare, Barna a scris și o listă de europarlamentari care au răspuns afirmativ scrisorilor trimise de către USR pentru a o susține pe Laura Codruța Kovesi.

Scrisorile pe care USR le-a trimis europarlamentarilor de la Bruxelles au efecte: cel mai mare grup din Parlamentul European a anunțat deja că o votează pe Laura Codruța Kovesi pentru postul de procuror european.

În ciuda încercărilor de sabotaj ale lui Tudorel Toader, apărătorul penalului Liviu Dragnea, tot mai mulți din partenerii europeni o recunosc și o susțin pe Laura Codruța Kovesi. Josef Moser, ministrul austriac de Justiție a anunțat încă de săptămâna trecută că în Comisia Coreper din cadrul Consiliului Uniunii Europene, Austria va vota în favoarea Laurei Codruța Kovesi.

Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a anunțat că și el o sprijină pe fosta șefă a DNA”, scrie liderul USR.

În final, Dan Barna face o afirmație conform căreia, „Dragnea și acoliții săi par să fie singurii care încă se opun. Nu ne mai întrebăm de ce...” și încheie cu „#FărăPenali”.

Cu toate acestea, dorim să menționăm că influența cea mai mare în cadrul PPE o are Partidul Național Liberal, PNL fiind de altfel în familia popularilor europeni, în timp ce USR negociază apartenența la ALDE Europa. În acest sens, Ludovic Orban a și anunțat luni, 11 februarie, că PNL va face lobby prin intermediul europarlamentarilor pentru ca Laura Codruța Kovesi să ajungă Procuror European.

"PNL a luat decizia în Biroul Executiv să mandateze reprezentanţii PNL la nivelul Parlamentului European să susţină candidatura pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European a doamnei Laura Codruţa Kovesi, un candidat român care are o şansă foarte mare de a putea obţine numirea în această funcţie extrem de importantă la nivel european. Practic, europarlamentarii noştri sunt mandataţi să facă lobby atât la nivelul Parlamentului European, în primul rând în grupul PPE, dar şi pe lângă europarlamentarii din celelalte grupuri care ar putea fi determinaţi să susţină candidatura doamnei Codruţa Kovesi. De asemenea, lobby-ul să se desfăşoare către toţi reprezentanţii din PPE de la nivelul instituţiilor europene sau care participă în procesul de luare a acestei decizii", a declarat Orban, după şedinţa conducerii PNL

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.