Dan Pavel, după decizia CCR de anulare a amenzilor: NU trebuie să permitem niciodată instaurarea statului polițienesc, sub nici un pretext! Mulți polițiști au mentalitate de milițieni


Dan Pavel, după decizia CCR de anulare a amenzilor: NU trebuie să permitem niciodată instaurarea statului polițienesc, sub nici un pretext! Mulți polițiști au mentalitate de milițieni

Profesorul, scriitorul și politologul Dan Pavel explică, pe pagina de Facebook a domniei sale, că dacă am învățat ceva din comunism este că nu trebuie să le permiți liderilor politici să instituie statul polițienesc, sub nici un pretext. Nici măcar temporar. 

În contextul anulării via CCR a valurilor de amenzi gigantice date de-a lungul stării de urgență, profesorul avertizează că mulți dintre polițiști, chiar și cei tineri, au mentalitate de milițieni, motiv pentru care s-au năpustit asupra oamenilor, săvârșind numeroase abuzuri. Iar milițienii-șefi le-au poruncit să dea cât mai multe amenzi.

Vă prezentăm comentariul lui Dan Pavel:

”Din păcate, am avut dreptate. Pe 15 aprilie 2020 am scris că vor fi nenumărate procese din pricina încălcării drepturilor omului de către cei care dețin monopolul folosirii forței. Mulți polițiști, chiar dintre cei tineri, despre care Vela spune că sunt mai puțin pregătiți, au mentalitate de milițieni. S-au năpustit cu amenzile asupra oamenilor ca disperații. iar milițienii șefi le-au dat ordin să dea cît mai multe amenzi.

Acum, Curtea Constituțională anulează amenzile date de milițieni și hotărîte de către conducătorii statului. În SUA a riscat infectarea oamenilor, dar nu a pus polițiștii să amendeze lumea pe stradă. Cînd s-a discutat despre așa ceva, toată lumea a respins ideea de a le da mînă liberă polițiștilor.

Am fost de acord cu restricțiile, le-am respectat, dar dacă am învățat ceva din comunism este că nu trebuie să le permiți liderilor politici să instituie statul polițienesc. Sub nici un pretext. Nici măcar temporar”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.