Dan Pavel îi spulberă pe Demetriade și Hodor: Cretinism interpretativ! Cei doi FALSIFICĂ adevărul și istoria


Dan Pavel îi spulberă pe Demetriade și Hodor: Cretinism interpretativ! Cei doi FALSIFICĂ adevărul și istoria

Politologul, profesorul și scriitorul Dan Pavel îi spulberă fără menajamente pe cei doi controversați cercetători ai CNSAS – Mihai Demetriade, respectiv Mădălin Hodor –, după ce aceștia au avut incompetența și diletantismul de a prelua, fără nici cea mai mică reținere ori decență, minciunile și aberațiile din dosarele Securității genocidare, pe care au găsit de cuviință, cu o obtuzitate ce excede orice demers științific (dimpotrivă!), să le prezinte drept adevăruri irefutabile, ”falsificând comunismul, adevărul și istoria”.

”Sunt extrem de periculoși noii extremiști de stînga, cei care acum prin falsificarea istoriei îi acuză pe vechii extremiști de dreapta, pe legionari, care de fapt au fost martirizați în pușcării de comuniști”, explică Dan Pavel, pe Facebook.

Vă prezentăm, în integralitate, argumentele politologului:

”Prin acordarea de credit absolut documentelor poliției politice comuniste (KGB, Securitate, STASI, StB, DS, SB), am asistat la două manifestări antiintelectuale: <moral idiocy>; cretinism interpretativ. Ambele au fost combătute (în alte țări) de către experți, cu argumente, dovezi, mărturii, cu abordări inteligente.

Cu ambele manifestări antiintelectuale ne confruntăm în momentul de față, cînd tot felul de găgăuțe spun că <fenomenul Pitești> ar fi fost organizat – în plin regim penitenciar comunist totalitar – de către legionarii înșiși. Unii dintre cei care gestionează în postcomunism asemenea arhive se cred deținătorii adevărurilor istorice și dau verdicte, fără să clipească. În felul acesta, ei falsifică nu doar comunismul, ci falsifică adevărul și istoria.

Respectivele mărturii au fost obținute prin tortură, iar documentele au fost fabricate pentru a șterge urmele și a absolvi de vină conducerea partidului comunist (la acea oră, PMR), responsabilii din ministerul de interne și din Securitate, [toți erau cominterniști, agenți ai NKVD, GRU], precum și pe stăpînii lor absoluți, controlorii lor, sovieticii. A fost înscenat un proces de tip comunist, cu ușile închise, în urma căruia au fost condamnați la moarte tot legionarii torționari, nu comuniștii și securiștii de la cele mai înalte nivele de comandă care ordonaseră abominabilul experiment al reeducării de la Pitești și din alte penitenciare. Atunci, ca și acum, au fost acuzați de asemeni cei care executau ordinele la nivel de pușcării.

Adam Michnik a avertizat de nenumărate ori în scrierile sale asupra pericolului moral, intelectual, politic, al folosirii documentelor poliției politice comuniste. Serviciile secrete comuniste erau specializate în dezinformare și falsificarea istoriei, după modelul Cheka/NKVD/KGB. Dar nu prea are cine să-l înțeleagă în România, din moment ce la noi nu a mai existat în anii ’70-’80 o mișcare anticomunistă de amploare, ai cărei reprezentanți să se confrunte cu serviciile de poliție politică, să fie arestați, torturați, să-i cunoască mecanismele (așa cum existase mișcarea anticomunistă crunt reprimată în anii ’40-’50). Iar anticomuniștii apăruți după căderea comunismului (unii dintre ei foști informatori și colaboratori ai poliției politice), cînd nu a mai existat nici un pericol, sunt ridicoli.

În schimb, sunt extrem de periculoși noii extremiști de stînga, cei care acum prin falsificarea istoriei îi acuză pe vechii extremiști de dreapta, pe legionari, care de fapt au fost martirizați în pușcării de comuniști. Naziștii i-au martirizat și ei în lagărele de concentrare pe comuniști și pe prizonierii de război sovietici. Tot crime împotriva umanității se cheamă, indiferent cine a dat ordinele, cine le-a executat și cine au fost victimele. Solidaritatea celor din noua extremă stîngă cu comunismul nu este mai puțin periculoasă decît solidaritatea celor din noua extremă dreaptă cu nazismul și alte forme interbelice de fascism.

P.S. Dincolo de decăderea morală și spirituală a celor care abuzează de comparativism, ceea ce vedem este de fapt triumful celor lipsiți de expertiză, al ignoranților, care nu cunosc și nu înțeleg nici politica, nici istoria. Încercarea de a înțelege comunismul românesc ca un fenomen autonom, separat, cînd în realitate a fost creat, impus prin violență și subordonat comunismului sovietic, este o eroare. De la instalarea cu forța și pînă la dispariție, această dependență a fost crucială”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.