Dana Gîrbovan, o propunere de minstru al Justiției extrem de toxică. Propaganda rusă jubilează. Ce avertisment lansează Cristi Danileț


Dana Gîrbovan, o propunere de minstru al Justiției extrem de toxică. Propaganda rusă jubilează. Ce avertisment lansează Cristi Danileț

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri că a schimbat-o pe Ana Birchall din fruntea Ministerului Justiției și a propus-o pe Dana Gîrbovan

Judecătoarea Dana Gîrbovan este mai mult decât controversată, fiind o apropiată a pesedistului Florin Iordache. Aceasta a susținut OUG 13, existența Secției Speciale, cât și majoritatea atacurilor PSD-ALDE asupra justiției. Totodată, Dana Gîrbovan a criticat Rapoartele GRECO privind România spunând că acestea conțin multe erori. 

Propunerea Danei Gîrbovan la Ministerul Justiției a fost analizată și de judecătorul Cristi Danileț care a tras o serie de semnale de alarmă transmițând că justiția poate fi linșată mai mult decât în epoca Toader, existând riscul să ne întoarcem în epoca Rodicăi Stănoiu. Totodată, Danileț a semnalat că în acest moment propunerea PSD e neconstituțională, căci Dana Gîrbovan încă este magistrat. 

Redăm mesajul lui Cristi Danileț:

"Propunerea cu privire la numirea unui ministru al Justiției din rândul magistraților este neconstituțională. Ar trebui să citească juriștii din partidele care guvernează țara că prin decizia nr.45/2018 se interzice ca un magistrat să ocupe funcția de ministru sau de secretar de stat. Gîrbovan poate să își dea demisia și atunci va fi un cetățean ca oricare altul și desigur cu suportul unui partid poate să ocupe o funcție politică. 

Să renunți la cariera de magistrat e destul de sensibil. Avem un singur exemplu în trecut și anume doamna Pivniceru.

Ce e surprinzător în acest caz e că doamna Gîrbovan nu are reprezentativitate, conduce o asociație fantomatică mai degrabă, nimeni nu știe câți membri are, bănuiesc că nu are mai mult de 10 membri în acea uniune. A susținut atât de des interese contrare magistraturii și contrare interesului public cu privire la justiție încât îmi este frică de o astfel de numire. 

Ministrul trebuie să fie reformist și nicidecum un ministru anti-european, anti-standarde internaționale, un ministru care își critică mai degrabă colegii decât să susțină interesele magistraturii

Gîrbovan ca ministru al Justiției ar face cam ceea ce a făcut și profesorul Toader. A venit și domnul Toader de pe o poziție de universitar și a nenorocit justiția. Bănuiesc că va face cam așa și doamna Gîrbovan. Va continua cruciadele împotriva judecătorilor și procurorilor, va susține probabil în continuare acea secție de terorizat magistrații, toate numirile netransparente din justiție adică ceea ce se dorește de 2-3 ani de zile în țara asta și anume justiția să fie controlată de politic, iar magistrații pur și simplu înfricoșați, terorizați, ținuți sub control. 

Cred că ne vom reîntoarce la vremurile Rodicăi Stănoiu, când un magistrat nu putea să dea o hotărâre dacă nu avea aprobare de la partid", a spus magistratul la Digi24. 

Dorim să subliniem și faptul că propaganda rusă Sputnik jubilează în urma propunerii Danei Gîrbovan la Ministerul Justiției. 

Trompeta propagandistică a lui Vladimir Putin, Dragoș Dumitriu, este în extaz titrând: "Vestea momentului - Dana Gîrbovan, MINISTRU! (...) Nimeni nu se aștepta la un asemenea curaj din partea PSD – și nici din partea premierului Viorica Dăncilă! Mai mulți profesioniști în Guvern! Este fără îndoială vestea care zguduie scena politică! Cunoscuta și apreciata judecătoare Dana Gîrbovan, președinta UNJR, a fost propusă ministru al Justiției, în locul Anei Birchall".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.