Dăncilă a rămas și fără Coita. Ce a scris analistul preferat al lui Gâdea în scrisoarea de adio adresată premierului

Una dintre prezențele cele mai constante la Sinteza Zilei, analistul „de afaceri globale”, cum s-a autointitulat la un moment dat, Alexandru Coita anunță pe Facebook că demisionează din funcţia de consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă căreia îi adresează și o scrisoare publică explicativă.

 Scrisoarea

”Am transmis în această seară doamnei prim-ministru demisia mea din funcția de consilier onorific. Redau mai jos textul respectiv și cu această ocazie închei orice speculații pe această temă.

Vreau să vă mulțumesc pentru susținerea extraordinară exprimată în toată această perioadă și să vă asigur că nu este vorba de un sfârșit, ci de un început. Continuăm!

—-

Stimată doamnă prim-ministru Dăncilă,

Exprimându-mi aprecierea pentru încrederea acordată prin numirea în funcția de consilier onorific al prim-ministrului României, ținând cont că aceasta a dat naștere la multe speculații în mediul public, și având în vedere principiul deplinei transparențe în raport cu cetățenii acestei țări, mă simt nevoit să vă aduc la cunoștință următoarele aspecte pe care le voi detalia în cele ce urmează.

Cunoscând faptul că această decizie a fost luată fără să fi convenit în prealabil acest lucru, în urma unei discuții directe, am ales totuși să aștept o întrevedere clarificatoare pentru a vedea în ce măsură rolul pe care mi l-ați acordat poate fi corelat cu proiecte concrete în beneficiul românilor.

În condițiile de față, ținând cont de imperativul menținerii integrității mele și necesitatea evitării angajării Guvernului României în anumite opinii și puncte de vedere pe care le pot exprima în spațiul public, vă aduc la cunoștință că mă aflu în imposibilitatea de a accepta această funcție, ca atare, vă rog să primiți demisia mea, ca un gest de normalitate și de respect față de cetățenii acestei țări. 
Insist ca această demisie să nu fie percepută ca un gest de ostilitate sau de partizanat față de o formațiune politică sau alta. Este o decizie personală care ilustrează conduita pe care mi-o doresc în raport cu cetățenii acestei țări.

Vă rog să primiți, doamna prim-ministru, expresia celor mai sincere urări de succes în proiectele pe care le derulați în beneficiul acestei țări, din înalta demnitate pe care o ocupați în statul român.”

Coita, în vârstă de 38 de ani, a fost în trecut consilier al Robertei Anastase, fost președinte din partea PDL al Camerei Deputaților, precum și secretar de stat în Ministerul Transporturilor în guvernul MR Ungureanu.

Coita s-a remarcat prin cauționarea totală a politicilor lui Liviu Dragnea în justiție, el participand chiar la un interviu cu liderul PSD în platoul Antenei 3, alături de Mihai Gâdea.

Coita se prezintă pe Facebook drept ”Analist de afaceri globale, antreprenor și profesor asociat la SNSPA”. El arată că este Managing Partner & Founder la compania de consultanță Ganes Strategy.

”Eu nu mă consider analist politic. Eu sunt diplomat și economist. M-am pregătit pentru o carieră în diplomație, am fost pasionat toată viața de de relațiile internaționale, politică externă.  Am obținut diplome de facultate și master în aceste domenii. Am studiat economia internațională și am obținut un doctorat în Securitate. Aceasta e pasiunea mea și domeniul la care mă pricep. Am început să fiu apropiat de politică, pentru că, revenind în România după șapte ani, am avut această miză de a încerca să ajut un pic țara. În timp, sper că am reușit să înțeleg cum funcționează procesele acestei țări. Din punct de vedere profesional, vorbim de modul în care îmi câștig existența, sunt consultant, am o mică firmă de consultanță de business, prin care încerc să ajut firme străine. Am lucrat și cu firme românești, să-și facă strategii, să comunice mai bine în plan intern și extern”, preciza recent Coita, într-un interviu pentru DCNews.