Dăncilă o sfidează pe președinta CE. Premierul demis vrea să defileze în continuare cu Dan Nica pentru funcția de comisar european

Președintele Klaus Iohannis declara vineri că a avut o întâlnire cu președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul căreia oficialul european i-a transmis că așteaptă o propunere de comisar european de la viitorul Guvern al României și că nu acceptă niciuna de la Executivul interimar Dăncilă. Totodată, Ursula von der Leyen, i-a mai spus președintelui Iohannis că, în baza principiului cotelor de gen, dorește ca o femeie să fie nominalizată din partea României pentru postul de comisar european. 

CITIȚI ȘI: Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen pe tema desemnării comisarului european: "Rugămintea a fost să încercăm să ne grăbim"

În acest context, deși Ursula von der Leyen a precizat că nu acceptă nicio nominalizare din partea Guvernului interimar, Viorica Dăncilă a declarat vineri la Brașov că în cazul în care Guvernul Orban nu va primi votul de învestitură, atunci ea va discuta cu Comisia Europeană pentru a se ține cont de nominalizarea pe care a făcut-o deja și anume pesedistul Dan Nica. 

"Am făcut două nominalizări: Rovana Plumb şi Dan Nica. Rovana Plumb a fost respinsă de către Comisia juridică a PE, a rămas cealaltă nominalizare. Dacă nu va fi un guvern învestit, vom discuta cu Comisia Europeană. Noi sperăm să ţină cont de nominalizarea pe care am făcut-o pentru că, între un premier interimar şi un premier desemnat, puterea de a nominaliza un comisar aparţine premierului interimar. Am susţinut întotdeauna femeile, dar aş vrea ca să fie o abordare echidistantă şi cu celelalte state membre. Am subliniat de fiecare dată că România trebuie să fie tratată în mod egal cu celelalte state membre şi, dacă nu a cerut altui stat membru o femeie, eu cred că nici României nu trebuie să-i fie aplicată o altă măsură. Asta nu înseamnă că nu avem femei foarte competente care pot face faţă acestei funcţii la nivel european", a menționat Dăncilă.