Danileț pune tunurile pe gașca Savonea: "Acei membri CSM sunt de fapt împotriva justiției! Cei care au votat pentru menținerea SS ar trebui să demisioneze!"

CSM a dat aviz negativ joi în cazul proiectului de lege inițiat de fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, împreună cu USR, privind desființarea Secției Speciale. Chiar dacă avizul CSM este consultativ, acesta arată o tendință a CSM de a proteja în continuare, prin gașca Savonea, interesele mafiei PSD din Parlament precum în epoca Dragnea. 

MAI MULTE DETALII: CSM, scut în jurul SS pentru a oferi muniție anti-justiție mafiei PSD din Parlament. Ana Birchall și Stelian Ion aruncă cu săgeți către gașca Savonea: "SIIJ este o Cooperativă Nufărul de albire a magistraților certați cu legea sau corupți!"

În acest context, judecătorul Cristi Danileț a reliefat într-un interviu pentru RFI că există o ruptură uriașă între actualul CSM și majoritatea magistraților, fenomen evidențiat prin următorul exemplu: "la începutul acestui an, 80% dintre judecătorii și procurorii în funcție și-au manifestat în scris, oficial, opțiunea pentru desființarea Secției Speciale". Mai mult, Danileț a amintit că forurile europene precum Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția "au spus că această secție nu este justificată și, mai mult, ea reprezintă o formă de presiune asupra magistraților".

Pe cale de consecință, judecătorul Cristi Danileț a solicitat demisia membrilor CSM care au pledat și votat astăzi pentru menținerea SS.

Au votat pentru păstrarea SIIJ judecătoarele din tabăra Savonea, adică Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Mariana Ghena, Lia Savonea, Simona Marcu, Nicoleta Țânț și Alina Corbu, precum și așa zișii reprezentanți ai societății civile, Victor Alistar și Romeu Chelariu. Lor li s-a adaugat procurorul militar Codruț Olaru, conform Europa Liberă.

Danileț: "CSM are o atitudine conservatoare de 3 ani de zile. Este o ruptură uriașă între actualul CSM și majoritatea covârșitoare a magistraților. De ce spun asta? Pentru că la începutul acestui an, 80% dintre judecătorii și procurorii în funcție și-au manifestat în scris, oficial, opțiunea pentru desființarea Secției Speciale. Or, CSM nu se poate situa în afara magistraților pe care îi reprezintă. Deci în momentul de față membrii CSM care au decis respingerea proiectului de lege și menținerea acestei secții ar trebui să demisioneze. Ei nu mai reprezintă voința magistraților. Atât timp cât organisme europene precum Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția au spus că această secție nu este justificată și, mai mult, ea reprezintă o formă de presiune asupra magistraților, CSM, care el însuși ar trebui să fie un garant al independenței, se situează în afara acestei linii directoare europene. De aceea și spun că acualul CSM nu mai reprezintă interesele magistraților și cei care au votat pentru menținerea SS ar trebui să demisioneze. 

Acei membri CSM sunt de fapt împotriva justiției. Asta este înfiorător și revoltător de-a dreptul. În momentul în care o majoritate nocivă a Parlamentului, acum un an și jumătate, a modificat dezastruos aceste legi, ceea ce ne-a atras critici acerbe din partea organismelor europene, să vii acum din nou și să susții o modificare stupidă, anti-justiție mi se pare de neacceptat".

Reiterăm că fosta președintă a CSM, Lia Savonea, a avut 7 tentative eșuate de numire a Adinei Florea la șefia Secției Speciale. Florea s-a retras pe 5 decembrie 2019 din procedura de numire la șefia Secției Speciale, după cele 7 încercări eșuate ale fostei șefe a CSM Lia Savonea de a o numi în funcția de procuror-șef al acestei secții.