Danileț, reacție în cazul fetei arse în Mehedinți: "Legea penală din România pune accentul pe infractor"


Danileț, reacție în cazul fetei arse în Mehedinți: "Legea penală din România pune accentul pe infractor"

Cazul Mehedinți, al fetei arse de un recidivist după ce acesta aflase că victima lui făcuse plângere, a readus în dezbatere înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile care afectează integritatea persoanei. Asociația VeDemJust a reacționat astăzi și atrage atenția că trebuie făcute schimbări fundamentale în sistemul de justiție românesc, prin mutarea accentului de pe agresor pe victimă. 

Potrivit comunicatului emis astăzi de asociația judecătorului Cristi Danileț, e necesară o dezbatere asupra "gravității faptului că legea penală română pune accent mai mult pe infractor, iar acest lucru se răsfrânge negativ asupra victimei, cum este și în cazul de la Mehedinți".

Mai mult, magistrații asociației spun că liberarea condiționată ar trebui să fie o excepție, nu o normalitate, așa cum se întâmplă în sistemul de justiție românesc al prezentului. La asta se adaugă și legea recursului compensatoriu, care a cauzat drame numeroase la nivel național, prin eliberarea înainte de vreme a unor infractori extrem de periculoși.

"Dispozițiile din Codul Penal fac ca liberarea condiționată, care la origini era considerată o vocație și ceva excepțional, să devină un drept pentru condamnat și o regulă pentru instanță. Mai mult, legea recursului compensatoriu, abrogată de abia în decembrie 2019, a generat valuri de infracționalitate recidivante. În lumina cazurilor din ultimii doi ani, dar și a statisticilor conform cărora peste 50 la sută dintre cei eliberați din penitenciar recidivează, este nevoie urgență de modificarea legislației: liberarea condiționată să fie cu adevărat o excepție, să privească antecedentele penale ale condamnatului, să fie refuzată începând cu a treia condamnare pentru fapte intenționate, iar competența de soluționare a procedurii să revină însăși instanței care a pronunțat condamnarea. Modificarea și completarea legislației nu este suficientă. Ea trebuie să meargă împreună cu sprijinirea serviciului de probațiune, o mai bună pregătire a magistraților, dar și a polițiștilor pentru a elimina acele situații în care victima se prezintă în fața acestora și nu primește sprijinul de care are atâta nevoie și împreună cu educația juridică masivă a populației", a mai transmis Asociația VeDemJust.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.