De ce crește disperarea lui Dodon de la o zi la alta. Spaimele rusofilului

Disperarea care l-a cuprins pe Igor Dodon trădează clar că îi este frică de cineva. De cine?, veți întreba. De Vlad Plahotniuc, firește.

Scenariul întoarcerii lui Plahotniuc îl înspăimântă la culme pe omul Moscovei. Și e mai mult decât evident că, dacă va reveni, Plahotniuc se va răzbuna pe Dodon.  

Indiscutabil, fostul ministru comunist are vocația trădării. Prima data l-a trădat pe Voronin, apoi pe Plahotniuc. Dacă Voronin l-a lăsat în pace pe Dodon – din considerente lesne de înțeles, având în vedere partitura rusească –, Plahotniuc nu o va face. Este o luptă care pe care. O luptă care se desfășoară și acum dincolo de Prut, în absența lui Plahotniuc, având în vedere apariția unei noi înregistrări video ce-l prezintă pe Dodon primind o pungă plină cu bani.

O altă mare problemă a lui Igor Dodon este că, după ce a eșuat lamentabil în privința creditului rusesc, nici Moscova nu-l prea mai suportă. Kremlinul nu crede în lacrimi și nici în promisiuni. Crede în eficiență. Și asta sporește disperarea lui Dodon. De la o zi la alta.   

Tematicile rostogolite în spațiul public privind ”recuperarea miliardului” și acapararea aeroportului sunt, în realitate, simple fumigene hibride. Marea problemă a lui Dodon rămâne o eventuală întoarcere a lui Plahotniuc coroborată cu pierderea alegerilor prezidențiale. Asta i-ar aduce sfârșitul.  

Semn că asta-i logica și că, inevitabil, fumul nu iese fără foc, Plahotniuc joacă din ce în ce mai agresiv dincolo de Prut, chiar dacă încă o face doar prin interpuși. Însă furtuna e pe cale să răbufnească. Dintr-un moment în altul.