De ce nu anchetează nimeni Operațiunea Bahamas? Banii Moscovei, Dodon și povestea de succes a procurorului general Stoianoglo


De ce nu anchetează nimeni Operațiunea Bahamas? Banii Moscovei, Dodon și povestea de succes a procurorului general Stoianoglo

Persoanele implicate în operațiunea Bahamas trebuie să fie trase la răspundere!

Participarea mea în cadrul emisiunii “În Profunzime” cu Lorena Bogza a fost motivată de tergiversarea examinării și finalizării cauzei penale nr. 2016970433 (vreau să cred neintenționată!), pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul unor off-shore din Bahamas, care au fost utilizați de PSRM pentru campania prezidențială a lui Igor Dodon din 2016.

Regretabil, dar după prezentarea atâtor dovezi incontestabile, Procuratura Anticorupție (PA), sub îndrumarea Procuraturii Generale, nu avansează cu acest dosar din considerente pe care le putem lesne înțelege – în acesta figurează Igor Dodon, deputații Corneliu Furculiță, Petru Burduja, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco, precum și alți fruntași psrm-iști.

Deopotrivă e regretabil că în această finanțare ilegală ar fi implicată și dna Galina Dodon, soția actualului șef de stat, prin intermediul companiei “Exclusiv Media” SRL.

Fără intenția de a substitui instituțiile abilitate prin lege cu ancheta și investigațiile, constatăm, cu regret, că unele acțiuni ale PA ne oferă suficiente motive să nu avem încredere în deciziile ei, în special fiind vorba de procurorul Victor Cazacu, care gestionează acest dosar.

Drept exemplu este ignorarea cu bună știință a prevederilor art. 63, alin (6) din Codul de Procedura Penală, care stabilește explicit următoarele: ”Interogarea în calitate de martor a persoanei faţă de care există anumite probe că a săvîrşit o infracţiune se interzice”.

Oare chiar nu erau suficiente probe pentru ridicarea imunității parlamentare a persoanelor menționate mai sus? Cum poate fi altfel explicată ”vizita” deputaților psrm-iști și a altor socialiști, la indicația lui Igor Dodon, la PA contrar articolului evocat mai sus? Aceeași întrebare o avem și față de procurorul general Alexandru Stoianoglo, care nu manifestă niciun interes vis-a-vis de dosarele în care sunt implicați Igor Dodon și alți fruntași psrm-iști.

”Povestea de succes” a procurorului general A. Stoianoglo nu ne oferă motive să dăm crezare că acesta ar fi unul imparțial, echidistant, subordonat exclusiv legilor. Demonstrați-ne că sunteți altfel, domnule Stoianoglo, și începeți cu dosarul Bahamas!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.