UPDATE. De frica lui Pleșoianu, Dăncilă refuză să desființeze SS. Fosta slujnicuță a lui Dragnea nu o vrea însă pe Adina Florea la șefia acesteia

Premierul Viorica Dăncilă nu ar vrea în ruptul capului să desfiinţeze Secţia Specială de investigare a infracțiunilor din justiție, ghiuleaua PSD împotriva procurorilor, pentru a nu trezi o nouă revoltă în partid, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Proaspăt aleasă în funcţia de preşedinte PSD, Dăncilă este acuzată în culise de mai mulţi lideri din teritoriu că a pactizat cu „statul paralel“, cu care Dragnea se războia. Astfel, desfiinţarea Secţiei Speciale prin ordonanţă de urgenţă ar întări şi mai mult corul contestatarilor dirjat de Liviu Pleşoianu, cel care a ieşit, surpinzător, pe locul doi la Congres, cu un discurs axat pe lupta împotriva sistemului, extrem de apreciat la baza partidului.   

Dăncilă și-ar dori o soluţie de compromis: Secţia fără Florea, mai scrie Adevărul. Viorica Dăncilă nu-şi doreşte ca Secţia Specială să fie condusă de Adina Florea, procuror cu o imagine compromisă, mai ales după ce a anchetat-o pe fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi. Adina Florea este asociată cu Liviu Dragnea şi cu Lia Savonea, şefa CSM apropiată de PSD, deci orice anchetă viitoare a secţiei speciale va afecta direct imaginea Guvernului Dăncilă. Potrivit surselor citate, premierul şi-ar dori insistent un alt şef la al Secţiei Speciale, însă calculele sunt destul de complicate. Adina Florea a câştigat un concurs pentru şefia instituţiei, iar acum aşteaptă validarea CSM, instituţie împărţită între tabăra reformistă şi suporterii PSD. Mai multe detalii AICI

UPDATE ședința CSM de miercuri- Ședința CSM de miercuri, pe a cărei ordine de zi s-a aflat, pentru a patra oară în ultimele săptămâni, numirea Adinei Florea la șefia Secției speciale pentru anchetarea magistraților, s-a încheiat rapid din cauza lipsei de cvorum, au declara tpentru G4Media.ro surse judiciare. La ședință au fost prezenți 14 membri, iar pentru cvorum era nevoie de 15. Unul dintre absenți a fost procurorul general interimar, Bogdan Licu. 

Știrea inițială: 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, miercuri, din nou, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în condiţiile în care precedentele trei şedinţe au fost boicotate, informează mediafax.ro.

Şapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiş, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreşedinte al forului, care nu au participat la aceste ultime trei şedinţe şi prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuţiilor cu privire la Secţia de Investigare a magistraţilor până la traducerea raportului Comisiei de la Veneţia şi a raportului GRECO.

Aceştia au cerut şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, Comisia de la Veneţia şi GRECO ar fi solicitat autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor.

Cei şapte membri CSM au avertizat, într-un comunicat de presă, că vor utiliza toate pârghiile de pentru a susţine amânarea discutării chestiunilor ce ţin de activitatea acestei Secţii.

Pe de altă parte, reprezentanţii societăţii civile în Consiliu, Victor Alistar şi Romeo Chelariu, au transmis că nu sunt de acord cu comportamentul celor 7 membri care au condiţionat participarea la plen şi au afirmat că se opun eliminării de pe ordinea de zi a punctelor care vizează Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Ulterior anunţului celor 7 membri CSM, preşedintele Consiliului, Lia Savonea, a cerut atât premierului Viorica Dăncilă, cât şi ministrului Justiţiei, Ana Birchall, prin intermediul unei scrisori, să comunice dacă există, la Guvern, un proiect de act normativ de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Judecătorul Andrea Chiş, unul dintre cei şapte membri CSM care au boicotat confirmarea Adinei Florea în fruntea SIIJ până la discutarea rapoartelor GRECO şi al Comisiei de la Veneţia, a declarat pentru „Adevărul” că ideea unei soluţii de compromis, cu numirea unui alt şef la conducerea SIIJ, nu mai reprezintă o opţiune. 

„Eu cred că activitatea de până acum a acestei instituţii nu confirmă dezideratul de apărare a independenţei judecătorilor şi procurorilor clamat la înfiinţarea ei. Acest lucru rezultă şi din documentele internaţionale apărute până acum. De aceea am şi declarat că se impune desfiinţarea ei, pentru a nu se transforma, dacă nu este deja, într-un instrument de presiune asupra magistraţilor, inclusiv prin prerogativele foarte largi pe care le deţine”, a declarat Chiș într-un interviul pentru Adevărul care poate fi citit integral AICI.