Declarație bulversantă a șefei DSP Suceava: numărul bolnavilor de COVID-19 din județ ar fi, în realitate, mult mai mic decât cel raportat oficial. Cum de s-a ajuns aici


Declarație bulversantă a șefei DSP Suceava: numărul bolnavilor de COVID-19 din județ ar fi, în realitate, mult mai mic decât cel raportat oficial. Cum de s-a ajuns aici

Autoritățile din Suceava ar fi raportat săptămâni la rând numărul de teste efectuate în locul persoanelor infectate cu noul coronavirus, fapt care ar fi explica numărul uriaș de bolnavi din această regiune situată pe primul loc într-un clasament al numărului de cazuri pe județe, la distanță mare de următorul clasat.

Dezvăluirea aparține șefei DSP Suceava, dr Manuela Trifan, care susține că ar fi remarcat diferențe semnificative între numărul de cazuri raportate, pe de o parte, și numărul vindecaților, celor aflați în tratament și decedaților, pe de alta. Ea a concluzionat că undeva pe traseul raportărilor există o eroare.

Întrebată dacă este posibil ca în realitate să se fi raportat numărul de teste cu rezultat pozitiv și nu numărul de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, șefa DSP Suceava, dr. Manuela Trifan, a răspuns că este foarte posibil, scrie Monitorul de Suceava.

Șefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor de la începutul epidemiei, când, se pare, „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”. „Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unități administrativ teritoriale, pur și simplu nu știm de unde sunt”, a afirmat dr. Trifan.

Până joi, în județul Suceava, fuseseră raportate 3.370 de cazuri de infecție cu COVID-19. Conform DSP, sunt 566 de cazuri încă active, 1.894 de persoane declarate vindecate și 174 de decese. Diferența de 736 de cazuri nu se știe încă exact de unde provine, dar potrivit directorului DSP, este foarte posibil să fie vorba despre teste de control efectuate pentru o parte dintre cei 2.633 de suceveni încă pozitivi, vindecați sau decedați, identificați în mod cert.

Potrivit Monitorului de Suceava, nu există nici un indiciu că cineva ar fi dorit să falsifice datele, ci astfel de situații au putut să apară pe fondul volumului foarte mare de muncă și lipsei de personal, mai ales a informaticienilor. La începutul pandemiei, funcționarii DSP lucrau în ture de câte 4 ore la introducerea datelor în sistem, fiecare după propria metodă și pricepere, calificarea celor mai mulți dintre ei nefiind informatica.

Este posibil ca fiecare să fi introdus rezultatele pozitive venite pe tura lui, fără să verifice dacă persoana respectivă este la primul test pozitiv sau dacă a fost un rezultat la o retestare. Prin urmare, în loc să fie raportată o persoană cu trei rezultate pozitive, în sistem apar trei cazuri pozitive. Același lucru ar putea să fie valabil și la raportarea cazurilor noi. Odată cu diminuarea numărului de cazuri și reducerea volumului muncii curente, DSP face o verificare riguroasă a bazei de date a situației COVID în județ.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.