Departamentul de Stat al SUA critică Jandarmeria și oficinele propagandistice ale PSD


Departamentul de Stat al SUA critică Jandarmeria și oficinele propagandistice ale PSD

Departamentul de Stat al SUA critică tranșant felul în care a intervenit Jandarmeria în cazul protestului din 10 august, cât și intoxicările pe care presa pro-PSD le aruncă asupra opiniei publice. Concret, este vorba despre raportul anual al Departamentului de Stat al SUA. 

„Reprezentanții partidului de guvernământ au susținut că protestele din 10 august au fost sponsorizate din străinătate și au reprezentat o tentativă de lovitură de stat. Nu au prezentat dovezi care să susțină aceste afirmații”, se arată în raport. 

Privitor la oficinele propagandistice ale PSD, documentul arată că au un rol cheie în răspândirea dezinformărilor. 

Departamentul de Stat al SUA descrie și modul brutal în care s-a intervenit împotriva unor manifestanți pașnici.La 10 august, cel puțin 15 jurnaliști au suferit atacuri fizice, verbale sau au fost gazați de către jandarmi, în timp ce monitorizau un mare protest anticorupție și antiguvernamental care avea loc la București (...) Potrivit Ministerului de Interne, câteva sute de persoane au încercat să se apropie de clădirea Guvernuluii și au aruncat cu obiecte în jandarmi. Mass-media și grupurile civice au raportat că numărul protestatarilor violenți a fost mult mai mic, în număr de zeci de persoane. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă într-o manieră nediscriminatorie, împotriva protestatarilor pașnici, dintre care unii erau copii sau vârstnici. Mulți spectatori au fost răniți. ONG-urile, observatorii și jurnaliștii au remarcat faptul că jandarmii au lansat gaze lacrimogene în zonele adiacente, împotriva persoanelor care nu au reprezentat o amenințare”, se afirmă în document, potrivit newsweek.ro

Raportul privind drepturile omului în România arată modul în care patronii de presă care au legături cu guvernarea PSD și-au folosit trusturile media. „În cursul anului, mass-media, moderatorii și comentatori controlați de proprietari conectați la guvern și la partidele de guvernământ au criticat instituțiile de presă care criticau formațiunile aflate la guvernare și tentativele acestora de a tăia puterile magistraților”, mai prezintă documentul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.