Depesedizarea ANAF. Premierul Orban a zburat din fruntea instituției patru secretari de stat numiți de PSD

Premierul liberal Ludovic Orban i-a demis pe cei patru vicepreședinți ai ANAF, toți cu rang de secretar de stat, veniți pe filiera PSD; în locul acestora fiind făcută o singură numire pentru unul din posturile rămase vacante.

Șerban Andrei Nistor - coordonator al activității de colectare a veniturilor bugetare, Daniel-Mihail Tudor - coordonator al inspecției fiscale, Ștefan-Cosmin Dolis - coodonator al Directiei Generale a Vămilor și Raul-Cristian Petrescu - inspector general Antifraudă, toți cu rang de subsecretar de stat, au fost eliberați din functii prin decizia premierului Orban. În locul acestora a fost numit vicepreședinte Sandu Costea, cu rang de subsecretar de stat.

În cazul lui Lilian Onescu, premierul a dat o decizie de aplicare a mobilității din funcția de secretar general al ANAF, în cea de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Imediat după preluarea mandatului de premier, Ludovic Orban a declarat că va fi schimbată ”cu siguranță” conducerea ANAF, iar toți cei din administrația centrală angajați pe criterii politice trebuie ”să își facă bagajele”.

În luna iunie, Mihaela Triculescu a fost înlocuită din funcţia de şef al Fiscului de Mirela Călugăreanu, prin decizie a premierului Viorica Dăncilă. Triculescu a fost preşedinte al ANAF din luna ianuarie a acestui an, când l-a înlocuit în funcţie pe Ionuţ Mişa.