Deputata USR Cristina Prună s-a lovit, la rândul ei, de disfuncționalitatea ANAF: Instituțiile statului acționează împotriva timpului și nervilor cetățenilor!

Deputata USR Cristina Prună s-a lovit, precum mulți alți români, de disfuncționalitatea ANAF. În România e un sport național ca o parte dintre bugetari să facă pase cu cetățenii de la ghișeu la ghișeu, în timp ce aceștia încearcă, dar nu reușesc din cauza sistemului, să-și rezolve problemele cât mai rapid.

Astfel, Cristina Prună relatează că sistemul ANAF are o problemă de calcul privind plata taxelor pe anul 2015. Mai mult, parlamentara semnalează că a fost trimisă de la un ghișeu la alt ghișeu și apoi înapoi, angajații ANAF explicând cu greu motivul pentru care sistemul nu afișează cât are de plătit pe anul 2015. Pe cale de consecință, parlamentara propune ca soluție digitalizarea interacțiunii cu statul.

Redăm comunicatul Cristinei Prună:

"Încă o experiență HALUCINANTĂ la ANAF!

- Bună ziua! Am de plata o regularizare la sănătate din 2014 si 2015. Vreo 2100 și ceva de lei.
- Bună ziua. Haideți să verificăm. Aveți de plată 348 lei pe 2014 și pe 2015... nu afișează sistemul.
- De unde vine regularizarea?
- Uitați aici în 2014, dar pentru 2015 nu merge sistemul și nu vă pot arăta. Se calculează încă. Aveți oricum de plată 1800 lei si 27 lei penalități. Oricum cred că au fost anulați.
- Dar în ce bază s-au anulat? 
- Eh, nu știți cum e aici la noi (ridicând din umeri). Mergeți la doamna cu coadă de la ghișeul 2 să vă explice dumneaei, ea e mai pricepută.
- Bine, vă mulțumesc.

Zis și făcut, merg la doamna cu coadă.
- Bună ziua, doamnă! Puteți să îmi explicați, vă rog, diferența de plată pe 2015.
- Doriți să o plătiți?
- Aș dori să mi-o explicați, mai întâi.
- Nu pot face asta, mergeți la declarații, ei vă pot explica. Noi doar emitem chitanțele.
- Păi, de acolo m-au trimis la dvs. Asta e tragedia contribuabilului care e trimis de la un ghișeu la altul.
- Doriți să plătiți sau nu? Eu altfel nu vă pot ajuta!

Și astfel, m-am intors la primul ghișeu. Domnul de acolo, binevoitor, aflând că nu am fost ajutată, a venit cu mine să se lămurească cu colega. Până la urmă, să aflu ca e o problemă de calcul pentru toată lumea pe 2015, că pot să plătesc, inclusiv cu penalitățile de 27 lei, dar că mai bine mai aștept...Așa că, am plătit pe 2014 și aștept, timp în care vor curge penalitățile!

ANAF-ul și instituțiile statului, în general, sunt total disfuncționale și acționează împotriva timpului și nervilor cetățenilor. Funcționarii publici sunt captivi într-un sistem și o logică de a face bucățica lor.

Reforma ANAF este mai mult decât necesară, iar atât timp cât aceasta nu se va face, nu vom putea atinge potențialul maxim de inițiativă și dezvoltare reală în țara aceasta! Digitalizarea interacțiunii cu statul trebuie să se întâmple cât mai repede cu putință", declară Cristina Prună.