Descoperire uimitoare a cercetătorilor spanioli: noul coronavirus ar fi ajuns acum mai bine de un an în Europa, în martie 2019!

Noul coronavirus - SARS-CoV-2 - pare să fi ajuns în Europa chiar mai devreme decât se crezuse anterior.

Dacă o serie de studii recente au sugerat faptul că ar fi circulat în Italia încă din decembrie 2019, teste realizate de cercetători ai Universității din Barcelona au indicat ceva și mai surprinzător: urme ale virusului au fost identificate în mostre de apă menajeră netratată care datează din martie 2019!

Potrivit siteului theconversation.com, studiul a fost recent publicat online pe medRxiv și este deja criticat, mai mulți experți opinând că este nevoie de cercetări suplimentare înainte de a fi trasă o concluzie în sensul prezenței virusului cu atât de multă vreme în urmă pe continentul european.

Cum a fost realizată cercetarea și ce au descoperit mai exact savanții?

Una din primele informații certe despre SARS-CoV-2 este prezența acestuia în fecalele persoanelor infectate. Odată ce virusul pătrunde în intestine - motiv pentru care dă și manifestări gastro-intestinale - își pierde învelișul proteic extern, dar părți de material genetic cunoscut drept ARN (acid ribonucleic) rămân intacte și sunt „vărsate” în fecale. În această etapă, virusul nu mai este infecțios, după cum au stabilit cercetările de specialitate, dar oferă informații prețioase despre focarele din care provine sau sunt pe cale să închege, autoritățile putând astfel acționa cu multe zile înainte de apariție primelor simptome.

De aceea, numeroase țări, printre care și Spania, monitorizează în prezent apele menajere.

În ceea ce privește studiul menționat mai sus, acesta a fost realizat de către epidemiologi pe mostre de apa menajeră congelată care au fost recoltate între ianuarie 2018 și decembrie 2019, specialiștii urmărind să afle data exactă la care SARS-CoV-2 a ajuns în Barcelona.

Au descoperit astfel urme ale prezenței virusului pe 15 ianuarie 2020, deci cu 41 de zile înainte de primul caz oficial de infectare cu noul coronavirus declarat la 25 februarie 2020. Toate eșantioanele anterioare datei de 15 ianuarie au fost negative, cu excepția unuia din 12 martie 2019 care a fost declarat pozitiv în urma testului PCR.

Cei care contestă rezultatele studiului realizat de savanții Univ. din Barcelona spun că este posibil să fie vorba de o eroare de testare, posibil mostra să fi fost contaminată, cum se întâmplă uneori pe parcursul cercetărilor, și că sunt necesare teste suplimentare pentru a trage o concluzie categorică în privința eșantionului bănuit că ar conține urme de SARS-CoV-2.