Dezastrul guvernării pesediste, vizibil și în economie: Deficitul bugetar a ajuns la peste 21 de miliarde de lei


Dezastrul guvernării pesediste, vizibil și în economie: Deficitul bugetar a ajuns la peste 21 de miliarde de lei

Dezastrul din economia țării, ca urmare a guvernării PSD, se reflectă în cifre.  Potrivit execuției bugetare, primele opt luni ale anului 2019 s-au încheiat cu un deficit de 21,9 miliarde lei, respectiv 2,1% din PIB.

Concret, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 226,1 miliarde lei, cu 14,8% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 20,9% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 10,7%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 10% a punctului de pensie de la 1 iulie 2018 și de creșterea indemnizației pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 19 miliarde lei, cu 6,2 miliarde mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit biziday.ro.

Totodată, s-au înregistrat scăderi ale încasărilor cu 99,2% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.