Dezastrul statului rusofil R. Moldova. Candidatul unionist Octavian Țîcu: UNIREA e unica soluție, orice altceva e rătăcire și improvizație! Apel către România


Dezastrul statului rusofil R. Moldova. Candidatul unionist Octavian Țîcu: UNIREA e unica soluție, orice altceva e rătăcire și improvizație! Apel către România

La câteva zile după ce a fost desemnat de Consiliul Politic al Partidului Unității Naționale (PUN) în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, istoricul și deputatul Octavian Țîcu (fost boxer de performanță) a făcut câteva declarații prin care își prefațează, practic, temele de campanie, Unirea cu România reprezentând principiul fundamental al acestui proiect politic.

Podul.ro vă prezintă declarațiile candidatului unionist Octavian Țîcu, preluate de pe pagina de Facebook a prim-vicepreședintelui PUN, Vlad Țurcanu:  

”Cu mâna pe inimă, oricine dintre noi care simte românește și care își dorește un viitor frumos pentru această palmă de pământ, ar recunoaște că acesta-i adevărul, spus răspicat și tare de Țîcu. Celelalte idei, care ocolesc sau resping Unirea cu România, sunt improvizații sau rătăciri.

Octavian Țîcu: ‹Timpul experimentelor a trecut. Eșecul politic și statal al Republicii Moldova este evident. Misiunea noastră este Unirea cu România, ca să ducem Republica Moldova în spațiul euroatlantic” (…)

‹După 30 de ani de eșec politic și statal în Republica Moldova, avem la Chișinău un regim hibrid euroasiatic. Timpul experimentelor s-a încheiat. Avem o nouă misiune. Împreună cu Partidul Unității Naționale putem construi o alternativă politică care să ducă Republica Moldova rapid și eficient în spațiul euroatlantic›, a spus liderul PUN la lansarea în capitală a campaniei ‹Ce înseamnă Unirea cu România›.

‹Avem deja o experiență de integrare a Basarabiei în România, în perioada interbelică, care a dat rezultate într-o perioadă foarte scurtă. Ne putem raporta astăzi la acea experiență, pentru că a fost eficientă, oferind cetățenilor Basarabiei de atunci securitate, bunăstare și o civilizație europeană›, a punctat Octavian Țîcu.

El a mai spus că este inadmisibil ca la 80 de ani de la momentul ocupației sovietice să existe un decalaj atât de mare între standardele de viață ale românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

‹Am lansat campania „Ce înseamnă Unirea cu România” ca să le spunem oamenilor că în România pensiile și salariile sunt de 3-4 ori mai mari, investițiile în agricultură sunt net superioare celor din Republica Moldova, iar cetățeanul român este cetățean european, liber a se angaja în câmpul muncii sau a învăța în spațiul comunitar și de a beneficia de drepturile pe care le au cei peste 500 de milioane de cetățeni europeni›, a specificat liderul PUN.

Apel către România și statele occidentale

De asemenea, Octavian Țîcu a cerut clasei politice din România să-și asume misiunea istorică față de românii din Republica Moldova.

‹Vă îndemn de la Chișinău să ajungeți la un consens, la un Snagov II asupra Republicii Moldova. România nu trebuie să se mai ascundă în spatele unui discurs european și să-și asume misiunea istorică pe care o are față de cetățenii români și locuitori ai Republicii Moldova›, a afirmat Octavian Țîcu.

El a făcut un apel și la adresa statelor occidentale: ‹Independența Republicii Moldova este pentru realizarea intereselor Federației Ruse împotriva României și Occidentului. În acest război hibrid, pe care mulți nu-l înțeleg, vom mai pierde 30 de ani pentru a înțelege că formațiunile politice finanțate de Federația Rusă vor avea întotdeauna interesul de a deturna parcursul european al Republicii Moldova.

Unica șansă a noastră este transferul suveranității românești asupra Republicii Moldova. E vorba în primul rând de asumarea transferului instituțiilor sistemului energetic și sistemului de securitate. Bătălia pentru Președinția Republicii Moldova este un prim pas spre realizarea reîntregirii celor două state românești. Această reîntregire urmează a fi completată cu o prezență unionistă notabilă în Parlamentul Republicii Moldova”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.