Dobrovie, proiect de finanțare prin care vrea să contracareze propaganda putinistă din Republica Moldova: "Federația Rusă cheltuie anual 5 miliarde de dolari pentru propagandă!"

Deputatul PNL Matei Dobrovie a anunțat că va lansa un proiect stategic de finanțare a presei independente din Republica Moldova pentru a contracara propaganda rusească agresivă la care sunt supuși frații noștri de peste Prut

"Proiectul ”Fond pentru Cooperare și Coeziune Mass-media România – Republica Moldova” răspunde în primul rând la cifrele îngrijorătoare legate de faptul că în proporție de 90% din televiziunile cu acoperire națională sunt controlate politic de oligarhi și forțe pro-ruse, iar 70% din piața publicitară este controlată direct de către politicianul controversat Vladimir Plahotniuc", a semnalat liberalul.


Dobrovie: "Lansez public ”Fondul de cooperare și coeziune mass-media România-Republica Moldova”, proiect strategic de finanțare a presei independente și de calitate de peste Prut.

Este un proiect de suflet și le mulțumesc tuturor jurnaliștilor și experților din R.Moldova care m-au ajutat în elaborarea sa. Sunt jurnalist și știu ce greu vă este!

Într-un context dominat de propagandă rusească agresivă și dezinformare la care sunt supuși cetățenii R.Moldova, presa independentă de limbă română are o misiune extrem de importantă. Pandemia de coronavirus a accentuat problemele structurale cu care aceasta se confrunta deja: cvasi-monopolul forțelor pro-ruse asupra audiovizualului, accesul îngreunat la finanțări, lipsa de acces la publicitate, intimidări din partea puterii".

Detaliile proiectului: "În urma unui proces de consultare atât cu societatea civilă, cât și cu jurnaliști din Republica Moldova, am concluzionat că mass-media are nevoie de un sprijin mai susținut din partea României. Atât presa scrisă, cea online, cât si televiziunile trec prin cea mai dificilă perioadă din 1991 încoace. Reprezentanţii presei independente sunt supuşi constant unui linşaj mediatic din partea canalelor media controlate de politicieni sau chiar sunt amenințați de aceștia la conferințe de presă. Din acest motiv, instituțiile mass-media critice la adresa guvernului se confruntă din ce în ce mai mult cu restricții, inclusiv cu campanii de denigrare, menite a le reduce accesul la finanțări.

Federația Rusă cheltuie anual 5 miliarde de dolari pentru propaganda pe care o duce inclusiv în Republica Moldova. România trebuie să își asume contracararea acestei propagande măcar în Republica Moldova, susținând financiar mass-media autohtonă.

De ce un nou fond pentru R. Moldova?

Proiectul ”Fond pentru Cooperare și Coeziune Mass-media România – Republica Moldova” răspunde în primul rând la cifrele îngrijorătoare legate de faptul că în proporție de 90% din televiziunile cu acoperire națională sunt controlate politic de oligarhi și forțe pro-ruse, iar 70% din piața publicitară este controlată direct de către politicianul controversat Vladimir Plahotniuc.

Aceste resurse media sunt folosite pentru manipularea opiniei publice, inclusiv în tentativa de a discredita Uniunea Europeană și valorile sale fundamentale: democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Manipularea mediatică are efecte negative asupra direcției europene a Republicii Moldova.

Program de finanțare RoAid – Media

Scopul general al Programului RoAid – Media: consolidarea unui sector mass-media sustenabil și sănătos, capabil să-și îndeplinească rolul în susținerea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Republica Moldova.

Programul RoAid – Media ar avea menirea să contribuie la:

1. Crearea spațiului informațional comun România – Republica Moldova;

2. Combaterea știrilor false despre România și Uniunea Europeană în Republica Moldova, precum și viceversa, combaterea știrilor false despre R. Moldova în România și Uniunea Europeană;

3. Profesionalizarea jurnaliștilor atât din România, cât și din Republica Moldova; 

4. Susținerea jurnalismului de investigație în Republica Moldova;

5. Creșterea cooperării și transferului de expertiză între jurnaliștii din România și Republica Moldova.

SOLICITANȚI ELIGIBILI

Acest program ar trebui să fie destinat atât instituțiilor media, trusturi, dar și redacții mici, jurnaliști independenți, bloggeri / vloggeri, videografi/fotografi, precum și organizațiilor neguvernamentale pe mass- media din R. Moldova și România. Toate activitățile finanțate trebuie să se desfășoare pe teritoriul Republicii Moldova.

INSTRUMENTE FINANCIARE

Agenția RoAid ar trebui să aloce un buget total de 1000000 euro pentru programul RoAid – Media împărțit între două instrumente financiare".

Citiți AICI detaliile complete ale proiectului, inclusiv criteriile de eligibilitate