DOCUMENT Aberant! În timp ce elevii stau acasă, profesorii sunt chemați la școală, să stea chiar și degeaba, în plină criză legată de coronavirus!


DOCUMENT Aberant! În timp ce elevii stau acasă, profesorii sunt chemați la școală, să stea chiar și degeaba, în plină criză legată de coronavirus!

Autoritățile au decis ieri, în contextul amenințării crizei legate de răspândirea coronavirusului, ca toate unitățile de învățământ preuniversitar să se închidă pe perioada 11-22 martie. Astfel, elevii urmează să rămână acasă, în timp ce situația profesorilor e într-o profundă incertitudine.

În timp ce Hotnews informează că profesorii nu sunt obligați să meargă la muncă pe parcursul perioadei 11-22 martie, redacția Podul.ro a intrat în posesia unui document al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, conform căruia "cadrele didactice vor fi prezente în unitățile de învățământ pe toată perioada de suspendare a cursurilor". Aceeași situație ne-a fost raportată și în privința Inspectoratului Școlar Județean Neamț, respectiv Dolj. Astfel, reiese că șefii respectivelor Inspectorate Școlare Județene comit un abuz și, mai mult, încalcă dispoziția Comitetului pentru Situații de Urgență, potrivit căreia unitățile de învățănânt din mediul preuniversitar vor fi închise pe perioada 11-22 martie. 

"Plăcerea șefilor de a-și bate joc de subalterni. Nu avem de făcut ceva ce nu putem face stând acasă", a reacționat vehement o profesoară căreia nu-i vom dezvălui identitatea. 

Astfel, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului României ca, "în perioada suspendării cursurilor școlare, să rămână acasă, pe lângă elevi și cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic!".

Redăm comunicatul integral al FSLI: "Școlile trebuie închise pentru dezinfecție iar, pe lângă elevi, trebuie să rămână la domiciliu și angajații din educație!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului României ca, în perioada suspendării cursurilor școlare, să rămână acasă, pe lângă elevi și cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic! Totodată este obligatorie dezinfecția spațiilor de învățământ de către echipele specializate ale Direcțiilor de Sănătate Publică.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis suspendarea cursurilor în învățământul preuniversitar de stat și privat în perioada 11-22 martie 2020, ca măsură de prevenție privind răspândirea COVID-19.

FSLI solicită Ministerului Educației și Cercetării ca în această perioadă toți angajații din educație să rămână acasă - personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic - așa cum se întâmplă și cu elevii. Nu credem că este benefică prezența cadrelor didactice, dar nici a personalului didactic auxiliar și a celui nedidactic în unitățile școlare, în condițiile în care și aceste persoane pot transmite virusul. Pe perioada suspendării cursurilor școlare, trebuie făcută dezinfecția spațiilor de învățământ de către cei care au această atribuție. În caz contrar, nu facem decât să umblăm cu jumătăți de măsură, ceea ce se va dovedi ineficient cu totul în această situație specială.
Federația noastră consideră că este oportun ca în acest context de alertă națională să fie suspendată orice activitate școlară sau extrașcolară, prin care părinții sau copiii sunt expuși spațiilor aglomerate. În acest sens considerăm că ar trebui amânată evaluarea psihosomatică pentru copiii, ai căror părinți solicită înscrierea la clasa pregătitoare, înainte de împlinirea vârstei de șase ani.

FSLI consideră, de asemenea că Ministerul Educației și Cercetării trebuie să identifice cele mai bune soluții pentru recuperarea materiei corespunzătoare perioadei în care cursurile școlare sunt suspendate. O variantă ar fi ca în cadrul programului “Școala altfel” să fie recuperată materia școlară. Federația noastră își arată toată deschiderea pentru participarea la grupurile de lucru, alături de Ministerul Educației și Cercetării, prin care va fi conceput planul național de recuperare a materiei.

👉 "Este o situație specială prin care trebuie să înțelegem necesitatea aplicării tuturor măsurilor care au fost luate de autorități, pentru siguranța noastră și a copiilor noștri. Consider că în această perioadă trebuie să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate, fără să generăm panică. Tocmai de aceea cred că atât elevii, cât și personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic ar trebui să rămână acasă, în toată perioada în care a fost decisă suspendarea cursurilor școlare. Școlile trebuie închise pentru acțiuni de dezinfecție corespunzătoare! Cadrele didactice vor recupera activitatea, la fel și restul angajaților. Altfel ne jucăm de-a prevenția și riscăm sănătatea tuturor!", a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.