Dodon face jocurile Kremlinului. Închiderea Muzeului Ocupației Sovietice de la Chișinău, parte a planului de mușamalizare a crimelor URSS


Dodon face jocurile Kremlinului. Închiderea Muzeului Ocupației Sovietice de la Chișinău, parte a planului de mușamalizare a crimelor URSS

Istoricul și jurnalistul George Damian avertiează cu privire la o ofensivă diplomatică a Rusiei. În viziunea acestuia, intenția președintelui moldovean, Igor Dodon, de a închide Muzeul Ocupației Sovietice face parte din politicile Rusiei de a mușamaliza crimele Uniunii Sovietice.

Muzeul Ocupației Sovietice a fost înființat în 2015 la inițiativa fostului ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru. Expoziția este dedicată represiunilor comuniste, face parte din muzeul armatei și cuprinde peste 20 de mii de piese de muzeu, dintre care fotografii, documente, obiecte din perioada de ocupaţie sovietică, inclusiv o baracă improvizată în care erau deţinute în Siberia victimele deportărilor staliniste. 

Expoziția ar putea fi închisă, după cum le-a spus Dodon ofițerilor armatei naționale. El a propus ca printre obiectele expuse să fie inclus și steagul de luptă dăruit de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

„Ori te opui, ori te dai cu dușmanul care ți-a ocupat teritoriul. Cele două atitudini sunt prezente la Chișinău de multă vreme. Se manifestă în diverse forme, inclusiv prin declarații de genul celei a președintelui Dodon care vrea să desființeze muzeul ocupației sovietice”, a explicat istoricul, potrivit radiochisinau.md

Cea mai mare problemă a Rusiei este moștenirea sa sovietică, afirmă George Damian. Propaganda rusă încearcă să ascundă păcatele fostei URSS, mai spune istoricul, făcând referire la colaborarea cu Germania Nazistă și la împărțirea Poloniei în 1939.

„Rusia, deși acționează în prezent la fel ca Uniunea Sovietică Stalinistă, atacă state independente, le anexează teritoriile, încearcă să-și promoveze o imagine de eliberator”, a mai spus Damian.

Și istoricul Ion Negrei s-a declarat revoltat, spunând că ar fi mare păcat dacă intenţia preşedintelui ar avea sorţi de izbândă.

„S-a valorificat un segment al istoriei noastre şi acum să-l aruncăm din vitrină? Ar fi inadmisibil. Este destul de bun şi totul este făcut în baza adevărului istoric. În statele baltice sunt muzee separate la această temă, iar la noi, din păcate, nu s-a ajuns să avem măcar o secţiune specială în cadrul Muzeului Naţional, iar acum şi această expoziţie din cadrul Muzelului militar e ameninţată. Asta înseamnă că a fost o comandă politică.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.