Doi ani de la represaliile Jandarmeriei


Doi ani de la represaliile Jandarmeriei

10 august 2018 este data la care opinia publică s-a întors definitiv împotriva PSD. Nu mai suntem în 1990, telefoanele portabile, televiziunile private au făcut ca imaginile oribile ale represiunii să ajungă peste tot. Ca atare, manipularea de la mineriada din 13-15 iunie 1990 nu a mai funcționat.

Ce am spus atunci, pe 11 august 2018? Că Jandarmeria îndrumată de cîțiva politicieni în frunte Liviu Dragnea & Carmen Dan a organizat o provocare pentru a putea recurge la violență. Acțiunea a fost minuțios pregătită si executată. Nimic din ce s-a întîmplat în Piața Victoriei nu a fost spontan, iar pe liderii PSD implicați ar trebui să îi coste libertatea. Din acea seară nimic nu va mai fi ca înainte.

De unde știam? Nu știam. Dar logica situației impunea o asemenea analiză. Liviu Dragnea se lăuda de multe ori că nimic nu mișcă în PSD și la Guvern fără știrea lui și fără să fie inițiat de el. Un detaliu ca o bombă cu ceas care l-a dat de gol. Era clar că o acțiune de o asemenea amploare și cu mare miză politică nu putea fi organizată și comandată de un subaltern, de un ministru oarecare, de vreun ofițer de jandarmi din provincie sau de un șef de filială PSD. Vinovatul – într-un partid atît de centralizat trebuia căutat exclusiv la vîrf.

La începutul mandatului Marcel Vela, ministrul de Interne a promis multe. Nu s-a ținut de cuvînt. A oferit de la început cîteva concluzii parțiale asupra evenimentelor tragice din acea seara de 10 august 2018. Ele confirmă presupunerile de atunci ( nu am fost singurul comentator cu aceeași părere) de atunci. Desecretizarea dosarelor Jandarmeriei ar scoate la iveală ceea ce am bănuit – complicitatea unor politicieni de la vîrf. Citez, ”În ziua de 10 și 11 august, anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu politicieni, sfătuindu-se, corectându-se, inițiindu-se unele decizii, decizii care au dus la o complicitate politico-administrativă”.

Ministrul Vela a promis destituirea unor comandanți. Cu cît mai sus și mai repede cu atît mai bine! Aici nu a fost vorba despre disciplină militară, ci de executarea unor ordine în afara cadrului legii. Vela: ”Democrația a avut de suferit în România (…) După o asemenea intervenție se pune problema dacă oamenii pot fi liberi să își exprime părerile fără să fie gazați, bătuți”.

Afacerea asta se va închide numai după cei responsabili vor fi judecați de tribunale militare, iar politicienii implicați de tribunale civile. Pedepsele trebuie să fie exemplare. Jandarmii și sefii lor politici au terfelit imaginea României și au întors-o cu aproape 30 de ani înapoi, la anul mineriadei. Dacă nimeni nu este mai presus de lege, așa cum prevede Constituția, presupun că nici politicienii și jandarmii nu sunt.

O afacere murdară!!! Evenimentul reprezintă esența guvernării PSD dintre 2016/2019. E tot ce va rămîne în memoria colectivă și în cărțile de istorie. Un grup restrîns de indivizi a vrut ca România să ia înfățișarea Rusiei lui Putin, Belarusului condus de Lukașenko, Turciei lui Erdogan. A încercat în 10 august 2018 – în disperare de cauză – o lovitură de forță. A vrut să rupă coloana vertebrală a societății civile românești și a instituțiilor care mai rezistau asaltului autoritarist dat de Dragnea&Co.

Pentru asta se cere un mare proces cu toți responsabilii în boxă. Ar fi o perfectă lecție pentru lumea românească, încă vulnerabilă – cum se vede – cînd vine vorba despre valorile democratice. Aude cineva un zăngănit de cătușe? Ar fi cazul! Acesta este examenul pe care justiția românească a anilor 2020-2025 trebuie să îl dea – cu succes sau nu. Se poate mușamaliza povestea, cum cred că se va întîmpla, dar ar fi foarte toxic pentru puținul nostru exercițiu democratic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.