Donald Trump amenință Irakul cu sancțiuni după votul din Parlamentul de la Bagdad. Răzbunarea Iranului va atrage "represalii majore"


Donald Trump amenință Irakul cu sancțiuni după votul din Parlamentul de la Bagdad. Răzbunarea Iranului va atrage "represalii majore"

Presa franceză scrie că preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a ameninţat Iranul cu represalii majore, iar Irakul cu sancţiuni, în urma unui vot al Parlamentului irakian care cere expulzarea trupelor americane din această ţară. Potrivit France Presse, Donald Trump a precizat că în eventualitatea unor acțiuni răzbunătoare ale Iranului "vor exista represalii majore”.

Tensiunile dintre Iran și Statele Unite sunt la cote ridicate de peste două luni de zile. La sfârșitul lunii decembrie un subcontractor american a fost ucis după un bombardament în Irak, iar ulterior Ambasada Statelor Unite din Irak, aflată în Zona Verde a fost ținta unui atac iranian. Ca răspuns, Statele Unite au ordonat lichidarea  comandantului Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei, Qasam Soleimani, considerat creierul mai multor operațiuni care implicau organizații teroriste precum Hezbollah sau Hamas în zona Orientului Mijlociu.

Uciderea lui Soleimani și a lui Abu Mahdi al-Muhandis, numărul doi în cadrul Hashd al-Shaabi, o coaliţie paramilitară pro-iraniană integrată în forţele irakiene de securitate, au creat un consens împotriva Statelor Unite în Irak. Astfel că, în parlamentul irakian, în absenţa deputaţilor kurzi şi a majorităţii deputaţilor sunniţi, deputații irakieni au votat pentru îndepărtarea trupelor americane de pe teritoriul țării.

Votul a fost salutat de Iran, însă Donald Trump a evocat posibilitatea impunerii unor sancţiuni ”foarte puternice” Bagdadului.

”Dacă ei ne cer efectiv să plecăm, dacă nu o facem pe o bază amicală, noi le vom impune sancţiuni cum n-au mai văzut înainte”, a precizat președintele SUA.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.