Dragnea, posibil conflict de interese: și-a finanțat propria asociație nonguvernamentală din bani publici când ocupa o funcție importantă în Teleorman


Dragnea, posibil conflict de interese: și-a finanțat propria asociație nonguvernamentală din bani publici când ocupa o funcție importantă în Teleorman

Carmen Dumitrescu, jurnalistă la liberinteleorman, zguduie din nou scena politică cu o nouă dezvăluire ce-l vizează pe Liviu Dragnea. Concret, președintele PSD poate fi pus sub acuzația unui conflict de interese întrucât a înființat o asociație nonguvernamentală în 2003 care s-a ținut pe picioare prin bani publici și nu sponsorizări independente, Consiliul Județean Teleorman fiind pincipalul finanțator al Asociației Euroteleorman, iar Liviu Dragnea era în același timp în 2003 și președinte al CJ Teleorman, dar și președinte al Asociației Euroteleorman. Pe lista vizaților se adaugă și Adrian Gâdea și Dănuț Cristescu. 

Citiți în cele ce urmează o parte din dezvăluirile făcute de liberinteleorman:

"În anul 2003, la inițiativa lui Liviu Dragnea – pe atunci președintele Consiliului Județean Teleorman, este înființată o asociație nonguvernamentală, al cărei scop principal era acela de a atrage fonduri europene în județ. Potrivit statutului asociației, obiectivele asumate țineau de realizarea unor parteneriate și înfrățiri cu regiuni din alte țări, dezvoltarea unei colaborări eficiente cu administrația publică centrală, precum și armonizarea intereselor autorităților publice locale în vederea dezvoltării socio-economice echilibrate. În plus, nou înființata entitate avea menirea de a iniția și dezvolta proiecte de infrastructură, dezvoltare economică, mediu și cultură. 15 ani mai târziu, asociația se plânge de subfinanțare, proiectele atrase se numără pe degetele unei mâini, iar primarii din județ refuză să plătească cotizațiile din cauza lipsei de eficiență.

Dragnea, noi probleme cu justiția? Posibil conflict de interese

Încă de la început, președintele desemnat al Asociației a fost și președintele Consiliului Județean Teleorman. Primul președinte al Euroteleorman a fost Liviu Dragnea, apoi ștafeta a fost preluată de Adrian Gâdea și predată recent lui Dănuț Cristescu. În mod normal, această situație n-ar trebui să fie problematică, dacă Asociația Euroteleorman ar funcționa și s-ar dezvolta din sponsorizările independente, din care trăiesc cam toate asociațiile din România. Dar, în fapt, Euroteleorman trăiește din bani publici, veniți sub formă de cotizație de la instituții publice.

Din rândul instituțiilor publice care finanțează o astfel de structură, Consiliul Județean Teleorman este cea mai mare în termeni de buget. Cu alte cuvinte, președintele Asociației Euroteleorman este președintele Consiliului Județean Teleorman, principalul finanțator al activităților asociației. Deci președintele de Consiliu Județean plătește din bani publici asociația pe care tot el o conduce.

Acest posibil conflict de interese n-a fost niciodată subiectul vreunei anchete instituționale, chiar dacă protagoniștii sunt nume importante din politica județeană: Liviu Dragnea, Adrian Gâdea sau Dănuț Cristescu. În prezent, Consiliul Județean Teleorman plătește către Euroteleorman 50.000 de lei pe lună. Potrivit Mihaelei Tudor, actualul director executiv al Asociației, cam aceștia sunt și banii de care oamenii din subordinea ei dispun pentru derularea activităților, pentru că primăriile din județ refuză să plătească cotizația, mai ales în ultimii ani", a scris Carmen Dumitrescu.

Citiți AICI materialul integral

Vedeți AICI o poză inedită cu Dragnea la asociație

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.