"Duduienii" Despescu și Vasilescu, puși la zid de o jurnalistă de investigații: "Cum să te milogești la interlopi ca să respecte legea? De ce nu au fost chemați la sediul poliției?"


"Duduienii" Despescu și Vasilescu, puși la zid de o jurnalistă de investigații: "Cum să te milogești la interlopi ca să respecte legea? De ce nu au fost chemați la sediul poliției?"

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară că le va cere reprezentanților Ministerului de Interne și ai Poliției să "explice public" imaginile în care șefi ai Poliției apar la o întâlnire de noapte cu liderii clanului Duduianu, în urma uciderii unui lider interlop. O filmare ce a fost publicată pe 25 august de site-ul Adevărul arată mai mulți ofițeri de rang înalt din Poliţia Română care s-au întâlnit cu Elvis Pian şi reprezentanţii Clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia condiţiile de înmormântare a lui Emi Pian. Interlopul mort era depus de trei zile la domiciliu, nu la o capelă, aşa cum prevede legea şi, în plus, toate normele de protecţie anti-COVID-19 erau încălcate de Duduienii care îşi plângeau liderul. Imaginile au confirmat versiunea relatată de Elvis Pian, fratele lui Emi Pian, care a precizat că s-a întâlnit în noaptea de 8 spre 9 august cu şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, cu şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi cu şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet. (vedeți AICI filmarea)

În acest context, șefii Poliției Române au susținut joi o declarație de presă în cadrul căreia au transmis că întâlnirea de sâmbătă, 8 august, cu liderii clanului Duduianu a fost "o operațiune oficială, monitorizată de mai multe structuri din Ministerul de Interne", al cărei scop a fost prevenirea unor evenimente violente și răspândirea infecției cu COVID-19, în contextul înmormântării interlopului Emi Pian.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a afirmat, joi, că modul în care s-a acţionat înainte şi în timpul înmormântării lui Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost asumat, având ca scop prevenirea incidentelor violente în data de 9 august.

"Ca principală misiune, am solicitat devansarea funeraliilor şi am cerut reprezentanţilor Bisericii sprijin în acest scop. Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat, fiind cea mai eficientă soluţie legală pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi de a preveni incidente violente în data de 9 august. În nicio clipă, Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, indiferent de calitatea acestora. Nu s-a negociat nici aplicarea legii, ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave", a declarat Bogdan Despescu, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Potrivit lui Bogdan Despescu, MAI a fost obținut informații conform cărora la înmormântarea din 9 august ar fi urmat să participe în jur de 3.000 de persoane, existând riscul producerii unor violenţe.

"Evenimentul din Bucureşti de la începutul lunii august a fost permanent monitorizat de către mai multe structuri din cadrul MAI, misiunea noastră fiind aceea de a preveni producerea unor incidente grave. Urmare a analizelor de risc, a rezultat că era pusă în pericol sănătatea persoanelor din municipiul Bucureşti, existau date şi informaţii că la procesiunea de duminică, 9 august, erau aşteptate să participe aproximativ 3.000 de persoane. Această situaţie putea să conducă la răspândirea infecţiei cu noul coronavirus prin încălcarea normelor sanitare. De asemenea, exista riscul producerii unor acte de de violenţă de natură să afecteze ordinea publică în Capitală", a spus Despescu. (sursa: Agerpres)

Totodată, șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, a zis, atenție, că primele arme ale MAI în relația cu interlopii sunt dialogul și prevenirea.

"Încep prin a vă comunica faptul că a fost o operațiune oficială a poliției pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranța cetățeanului. Această abordare atât de contestată a condus la un rezultat bun pentru că nu am avut alte victime. Pentru mine, sănătatea și liniștea locuitorilor Capitalei, la acel moment, au cântărit mai mult decât faptul că acțiunea mea ar putea fi interpretată greșit. Am făcut un demers care este absolut legal.

Noi, polițiștii, avem de-a face cu oameni certați cu legea. Primele arme sunt prevenirea, dialogul și nu direct pistolul. Nu am negociat și nu o să negociez niciodată siguranța cetățeanului și demnitatea polițistului", a declarat chestorul Vasilescu.

Pe acest subiect, jurnalista de investigații Emilia Șercan a punctat, pe Facebook, motivele pentru care declarațiile de astăzi ale oficialilor MAI sunt o bătaie de joc pentru sistemul de ordine publică, întrucât interlopii ar fi trebuit să fie chemați la sediul poliției pentru a li se pune în vedere respectarea legii, nu cum s-a întâmplat, ca oficialii structurilor care asigură ordinea publică să se deplaseze pentru a purta tratative cu respectivul clan. Mai mult, Șercan a atras atenția că modul în care a acționat Poliția Română nu are nicio treabă cu ideea de a impune respect, mai ales în raport cu interlopii.

Emilia Șercan: "Declarațiile adevăratului ministru de Interne Bogdan Despescu și ale șefului Poliției Române Liviu Vasilescu reprezintă o bătaie de joc la adresa fiecărui cetățean din țara asta! Și o mare rușine pentru tot sistemul de ordine publică!

Cum poți să spui, tu, ditai chestorul, că te-ai dus să te vezi în crucea nopții cu intelopii într-o biserică într-o "acțiune operativă", "acțiunea operativă" fiind aceea de a le cere interlopilor să respecte legea (ce oximoron!)?

De ce interlopii nu au fost chemați la sediul poliției pentru a li se pune în vedere respectarea legii, dacă ăsta a fost scopul? Sediul poliției era cumva un loc ofensator pentru interlopi? Au cumva vreo sensibilitate interlopii când văd un sediu de poliție?

Cum să te duci tu, șef al Poliției Române, să te ploconești la interlopi, să te milogești la ei ca să respecte legea? Dacă vrei să impui respect, nu cumva trebuie să acționezi altfel?

Eu înțeleg că e campanie electorală și orice mișcare greșită înseamnă pierderea de procente, însă lipsa de asumare, aroganța și trufia arătate azi de Despescu și Vasilescu fac infinit mai mult rău! Azi trebuia să avem prezentate de Despescu trei demisii, nu explicații ridicole, jignitoare pentru orice persoană din țara asta care le plătește salarii de nababi!
#statulcapturat #slugideinterlopi".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.