După doamna Firea, rămâne de o colivă, iar PNL și USR se bat pe ea. Nimic pentru bucureșteni!


După doamna Firea, rămâne de o colivă, iar PNL și USR se bat pe ea. Nimic pentru bucureșteni!

Negocierile ultrasecrete dintre domnii Orban și Barna, peste capul bucureștenilor, nu au nici o legătură cu interesul Capitalei României. Se negociază funcții, nu proiecte spre binele orașului – scriu asta în eventualitatea în care cineva mai avea vreo naivitate. Poate este prea uzată expresia “se bat pe ciolan“, dar ar fi potrivită. Însă după doamna Firea rămâne un oraș distrus – transportul în faliment, apa caldă vine cu picătura, ca pe vremea lui Ceaușescu, iar căldura, la iarnă, este sub un mare semn de întrebare – de aceea cred că vorbim mai degrabă de împărțirea colivei.

Celor cărora li se pare că-s prea dur, îi întreb: care e planul pentru ca bucureștenii să aibă căldură la iarnă? Îl știe cineva? Ce se va întâmpla cu transportul în comun? Să o critic pe doamna Firea pot și eu, de aici, din Texas. Poți să critici și de pe lună, dacă ai wi-fi. Dar să construiești, să refaci un oraș devastat, asta, da, este greu. Iar deocamdată, dinspre PNL și USR nu văd decât cum își dau brânci la felierea cașcavalului. Se bat pentru primarii de sector – propunerile de până acum sunt, cu mici excepții, jenante și-i vor ajuta pe unii primari pesediști să-și mențină fotoliile - și pentru locurile pe listele de consilieri.

De ce a fost scos PMP de la discuțiile PNL-USR și nu va exista un front unit anti-PSD în București? De ce PNL se combină cu (alt) partid de stânga, USR? Din trei motive.

- Primul este că una este să împarți coliva la trei și alta la doi. Rămâne mai mult, pentru fiecare...

-  Al doilea motiv este că staliniștii din USR-ul lui Barna îl urăsc pe Nicușor Dan, dar nu din motive ideologice, ci din motive care țin de bătălia pentru putere și vechile răfuieli din acest partid. Dacă Nicușor Dan ajunge primar general, există riscul să-i înhațe lui Barna partidulețul. Așa că, tabăra Barna și-a făcut un calcul șmecheresc: scoate PMP din alianță, forțează acest partid să aibă candidat la primărie – poate Băsescu va intra în cursă...- rupe voturile taberei anti-PSD și, poate, Nicușor Dan pierde. Simplu, iar USR poate da vina pe alții pentru un asemenea dezastru.

- În sfârșit, al treilea motiv este că PMP este un partid cu adevărat de dreapta, iar prin existența sa se vede și mai clar că PNL nu are nici o legătură cu această zonă politică. PNL vede în PMP singurul concurent de dreapta și ar vrea ca această formațiune să dispară.

Cam acesta e tabloul de acum al negocierilor PNL-USR pentru București. Poate vede cineva unde este interesul public, fiindcă eu nu observ decât niște găști de hiene care se pregătesc să înhațe ce a mai rămas după Ciuma Roșie. Am mai avertizat și, din păcate, pare că va fi mai rău decât credeam (și am văzut destule...): Nicușor Dan e produsul de export al PNL-USR, dar în spatele său se produc doar rebuturi care nu ar trece de nici un control al calității. O alungăm pe Firea, dar vine altă haită, foarte flămândă. Este un avertisment: încă mai putem să-i oprim!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.