După EȘECUL de la Hanoi, Trump ia în calcul o nouă întâlnire cu Kim Jong Un. ”Negocierile nu se vor desfășura rapid”


După EȘECUL de la Hanoi, Trump ia în calcul o nouă întâlnire cu Kim Jong Un. ”Negocierile nu se vor desfășura rapid”

Preşedintele american Donald Trump a evocat din nou, sâmbătă, ideea unui al treilea summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, salutând relaţia ”excelentă” dintre ei, la şase săptămâni după eşecul întrevederii lor de la Hanoi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Această serie de postări pe Twitter intervine la câteva ore după ce liderul nord-coreean s-a declarat favorabil unei a treia întrevederi cu locatarul de la Casa Albă şi a evocat la rândul său o relaţie care rămâne puternică între ei doi.

”Sunt de acord cu Kim Jong Un din Coreea de Nord că relaţia noastră rămâne foarte bună, termenul de <excelentă> fiind poate cel mai potrivit, şi că un al treilea summit ar fi binevenit în ideea că am înţelege pe deplin unde ne situăm”, a notat pe Twitter preşedintele american.

În februarie 2019, a doua întrevedere între cei doi lideri, care a avut loc în capitala vietnameză Hanoi, s-a soldat cu un eşec, lovindu-se în special de problema ridicării sancţiunilor cerută de regimul de la Phenian. Donald Trump a afirmat că Phenianul a cerut ridicarea tuturor sancţiunilor care i-au fost impuse ca urmare a programelor sale nuclear şi balistic, însă Coreea de Nord a declarat că a cerut doar o ridicare ”parţială” a restricţiilor.

Sâmbătă însă, preşedintele american nu şi-a ascuns optimismul cu privire la drumul pe care va alege să meargă Coreea de Nord, salutând leadership-ul lui Kim Jong Un.

”Coreea de Nord are un formidabil potenţial de creştere, de succes economic şi de îmbogăţire sub conducerea preşedintelui Kim”, a susţinut Donald Trump.

”Aştept cu nerăbdare ziua, care ar putea sosi curând, când armele nucleare şi sancţiunile vor putea fi suprimate, pentru a vedea apoi cum Coreea de Nord devine una dintre cele mai prospere naţiuni din lume!”, a spus Trump.

Vă amintim că liderul nord-coreean Kim Jong-Un a afirmat, vineri, într-un discurs în faţa Adunării Supreme a Poporului că va ”aştepta răbdător” până la sfârşitul anului ca Washington-ul să adopte ”decizii curajoase” în privinţa negocierilor, înainte de a lua o hotărâre, transmite Yonhap, citând agenţia de stat de la Phenian, KCNA.

Liderul de la Phenian a insistat că relaţia sa personală cu Trump rămâne ”excelentă”, în pofida faptului că cel de-al doilea summit, desfăşurat la Hanoi în luna februarie, s-a încheiat brusc fără a marca realizarea de progrese în privinţa programului nuclear nord-coreean şi a suspendării regimului de sancţiuni.

”Ceea ce este necesar este ca SUA să pună capăt modului său de calcul actual şi să ne propună un nou calcul”, a susţinut Kim Jong Un.

În viziunea sa, la Hanoi SUA au venit cu ”planuri complet irealizabile” şi nu au fost cu adevărat ”pregătite să stea faţă-în-faţă cu noi şi să rezolve problema”.

”Prin acest tip de gândire, SUA nu vor putea să ne mişte nici măcar o iotă, chiar dacă s-ar întâlni cu noi de o sută sau de mii de ori şi nu vor putea deloc să obţină ceea ce doresc”, a spus liderul nord-coreean.

Joi, preşedintele SUA a declarat că organizarea unui nou summit continuă să fie posibilă, dar a avertizat că negocierile nu se vor desfăşura rapid.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.