E tragedie în zonele care trăiau din turism. Tsunamiul economic lovește insula Phuket-Thailanda mai puternic decât valurile uriașe din 2004


E tragedie în zonele care trăiau din turism. Tsunamiul economic lovește insula Phuket-Thailanda mai puternic decât valurile uriașe din 2004

Impactul economic al pandemiei de COVID-19 asupra insulei Phuket – una din cele mai populare destinații turistice thailandeze - este deja mai devastator decât tsunamiul catastrofal care a lovit-o în 2004, relatează Sky News  pe baza informațiilor date publicității de reprezentanți ai turismului local.

Aceștia spun că pierderile pe primele trei luni ale anului, numai în industria hotelieră, unde toate rezervările au fost anulate, sunt de peste 1,2 miliarde de dolari.

Granițele terestre și maritime au fost închise în încercarea autorităților de a limita răspândirea noului coronavirus. Străzile sunt pustii, în absența turiștilor care le inundau până noaptea târziu, iar majoritatea restauranelor și magazinelor și-au suspendat activitatea, numărul celor duc mâncare la domiciliu fiind extrem de mic.

„E cea mai mare criză economică cu care ne-am confruntat vreodată, chiar cu mult peste dezastrul produs de tsunami. Problema cu această pandemie e mai ales că nu știm când va lua sfârșit”, spune Sarayuth Mallam, președintele Consiliului de Turism din Phuket.

Pe 26 decembrie 2004, în largul Oceanului Indian s-a produs un puternic cutremur submarin care a fost urmat de un tsumani devastator soldat cu moartea a 279 de persoane și rănirea altor peste 1100 numai în Phuket. Pagubele economice generate de prăbușirea temporară a turismului au fost estimate atunci la aproximativ 900 milioane de dolar americani. În total, în zonele afectate de tsunami, din opt țări, au murit peste 120.000 de oameni.

Cele mai multe spații de cazare erau goale la Phuket cu mult înainte ca guvernatorul să decidă oficial închiderea temporară acestora, la început de aprilie.

Declinul a început din ianuarie când numărul turiștilor chinezi a scăzut dramatic. Apoi, când virusul a început să se răspândească peste tot în lume, majoritatea rezervărilor au fost anulate. În plin sezon când majoritatea pensiunilor, bugalourilor și hoteluilor erau pline până la refuz.

Kongsak Khoopongsakorn a fost nevoit să închidă hotelul în martie, când rezervările europenilor au fost anulate. Crede că va mai deschide abia peste luni de zile. O adevărată tragedie financiară.

„Ne pregătim pentru ce e mai rău și probabil că vom deschide abia prin octombrie, ceea ce înseamnă cel puțin șase luni fără nicio încasare, dar cu facturi de plătit”, spune antreprenorul din insula care trăiește în proporție de 90% din turism.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.