Economia românească poate să își revină prin intermediul a două reforme fundamentale. Economistul Cristian Păun propune două scenarii


Economia românească poate să își revină prin intermediul a două reforme fundamentale. Economistul Cristian Păun propune două scenarii

Economistul Cristian Păun expune planul a două scenarii de creștere a economiei românești, primul reprezintă o creștere cu 1% pe an, iar al doilea cu 2% pe an.

Cele două strategii nu pot fi puse în aplicare fără două reforme importante, după cum spune economistul, astfel încât să fie redusă cea mai mare parte din taxe, mai exact, contribuția la pensiile publice și contribuția la sistemul public de sănătate.  

„Problema mare este că NU POȚI SCĂDEA SEMNIFICATIV ACESTE CONTRIBUȚII FĂRĂ 2 reforme fundamentale, având în vedere că 35% din cele 42,5% sunt direcționate către cele două lucruri:

- Reforma SISTEMULUI PUBLIC DE PENSII (1/4 din veniturile brute pe lună);
- Reforma SISTEMULUI PUBLIC DE SĂNĂTATE (1/10 din veniturile brute pe lună).

Fără cele două reforme vorbim în van de scăderea contribuțiilor pe muncă. Oricine promite fără să vină și cu soluția pentru cele două reforme este populist și complet pe lângă subiect”, spune Cristian Păun.

 Redăm postarea lui Cristian Păun.

Sunt mari taxele pe muncă? Sigur că sunt. Cea mai mare parte a acestor taxe vine din contribuția la pensiile publice (Pilonul 1, foarte puțin Pilonul 2) și contribuția la sistemul public de sănătate.

Din salariul mediu astăzi care este (în valoare brută) de 5.163 lei plătim statului următoarele lucruri:
- Asigurări sociale (CAS): 1.291 lei / lună (25%, pentru pensii);
- Asigurări sociale de sănătate (CASS): 516 lei / lună (10%, pentru sistemul public de sănătate);
- Impozit pe venit: 336 lei / lună (10%, școli, grădinițe, alte servicii publice);
- Contribuție asiguratorie pentru muncă: 116 lei (2,25%, șomaj, accidente de muncă).

Rezultă un total de 2.259 lei din cei 5.163 lei înregistrați ca venit salarial brut. Costul complet mediu cu care antreprenorii cumpără muncă din piață.

Acest venit mediu brut ar trebui să crească odată cu economia (e corelat în bună măsură cu aceasta). Propun, așadar, două scenarii de evoluție a economiei: un scenariu cu o creștere medie nominală de 1% pe an și un scenariu de creștere medie nominală de 2% pe an. Care s-ar duce integral către dinamica salariului minim. Deprecierea medie a cursului de schimb am plasat-o la 0.7% pe an (sub 1% creșterea nominală cea mai pesimistă, să rămână și ceva creștere reală în dinamica economiei).

În final a rezultat următorul lucru:

Scenariul 1 (economia crește în medie cu 1% pe an): O familie de 2 adulți remunerați cu salariul mediu pe economie va cotiza la stat suma totală de 424.643 Euro, defalcată în 242.680 Euro pentru pensie (ambii) și 96.997 pentru sistemul public de sănătate (împreună).

Scenariul 2 (economia crește în medie cu 2% pe an): O familie de 2 adulți remunerați cu salariul mediu pe economie va cotiza la stat suma totală de 513.135 Euro, defalcată în 293.252 Euro pentru pensie (ambii) și 117.210 Euro pentru sistemul public de sănătate (împreună).

Sumele cresc progresiv (liniar) pentru venituri mai mari decât venitul mediu și scad progresiv (liniar) pentru venituri mai mici. Dacă ai mai multe job-uri sau surse de venit poți ajunge să plătești de 2-3 ori mai mult pentru că statul are grijă să impoziteze orice venit cu mult zel.

E foarte mult.

Problema mare este că NU POȚI SCĂDEA SEMNIFICATIV ACESTE CONTRIBUȚII FĂRĂ 2 reforme fundamentale, având în vedere că 35% din cele 42,5% sunt direcționate către cele două lucruri:
- Reforma SISTEMULUI PUBLIC DE PENSII (1/4 din veniturile brute pe lună);
- Reforma SISTEMULUI PUBLIC DE SĂNĂTATE (1/10 din veniturile brute pe lună).

Fără cele două reforme vorbim în van de scăderea contribuțiilor pe muncă. Oricine promite fără să vină și cu soluția pentru cele două reforme este populist și complet pe lângă subiect.

Pot fi aplicate reforme pentru cele două în afara paradigmei liberale? Eu zic că nu. Poate fi obținut un consens politic pe un proiect de reformă a celor două? Eu zic că trebuie. Opoziția trebuie să se unească NU PE OAMENI NOI ÎN POLITICĂ și PE IDEI NOI ȘI CURAJOASE în politică. Idei care nu evită adevărul și care spun oamenilor ceea ce trebuie spus”, a scris Cristian Păun. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.