Economistul Ionuț Dumitru provoacă neliniște în tabăra PSD: "Anticipatele sunt cea mai bună soluție! Alegerile din 2019 au arătat alte cifre versus situația din Parlament de astăzi!"


Economistul Ionuț Dumitru provoacă neliniște în tabăra PSD: "Anticipatele sunt cea mai bună soluție! Alegerile din 2019 au arătat alte cifre versus situația din Parlament de astăzi!"

Economistul șef al Raiffeisen Bank și fost șef al Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a spus în cadrul emisiunii "În fața ta" de la Digi24, moderată de jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, că alegerile parlamentare anticipate reprezintă cea mai bună soluție pentru economia privată a României. 

Mai mult, economistul a subliniat că în prezent trecem printr-o situație politică complicată, în sensul în care alegerile din 2019, europarlamentare și prezidențiale, au arătat că actuala configurație parlamentară pesedizată, rezultată în urma alegerilor parlamentare din 2016, nu mai corespunde voinței societății.

De asemenea, economistul a atras atenția că avem nevoie de anticipate și din cauza faptului că pensiile ar urma să fie crescute, nesustenabil, cu 40% în cazul în care alegerile vor fi la termen. 

Ionuț Dumitru: "Din perspectiva economiei private, alegerile anticipate ar fi soluția cea mai bună. De ce? Pentru că ar clarifica situația politică, destul de ciudată în care ne aflăm astăzi. Până recent aveam un Guvern, dar fără majoritate în Parlament, acum avem un Guvern interimar. Avem două runde de alegeri. Avem această creștere de pensii de 40%, care, atenție, este înaintea alegerilor generale. Așadar, dacă nu ai alegeri anticipate, există riscul ca acel 40% să intre în vigoare și nu poate fi reversat. Există o decizie a CCR în 2010 care spune că odată crescute pensiile, ele trebuie plătite".

Florin Negruțiu: "Ar fi încă 6 luni în care nimeni nu mai face nimic sau economia va merge în ciuda politicului?".

Ionuț Dumitru: "Și dacă ar vrea să facă, dacă nu ai majoritate în Parlament, că e Guvern de stânga, că e Guvern de dreapta, nu are nicio importanță culoarea politică, nu ai cum să îți implementezi promisiunile. Nu ai nicio șansă. Adopți o OUG, se duce în Parlament și e respinsă pentru că nu ai majoritate în Parlament. În momentul de față suntem într-o situație destul de complicată, în sensul în care cele mai recente alegeri au arătat alte cifre versus situația din Parlament de astăzi".

Amintim că, din rațiuni electorale, PSD, ALDE și Pro România s-au aliat pentru a bloca alegerile anticipate. În acest sens, cele trei formațiuni politice au anunțat că nu vor participa mâine la ședința de învestire a Guvernului Orban 2, pentru a nu se asigura cvorumul necesar, cu scopul de a tergivera primul pas către anticipate. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.